Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled dějin literatury (KRF / PDL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / PDL - Přehled dějin literatury, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručný přehled dějin francouzské literatury od počátků písemnictví až do současnosti. Komentovaná četba úryvků literárních děl v originále. Vývoj francouzského románu jako literárního žánru. Román rytířský, François Rabelais, román sentimentální a preciózní, Voltaire, Rousseau a román výchovný. Francouzský román období romantismu a realismu. Román meziválečný, román-řeka. Experiment Nového románu. Počátky divadelní tvorby ve Francii, mystéria a frašky. Commedia dell´arte. 17. století jako "zlatý věk" francouzského divadla, divadelní společnosti, dramatické žánry období klasicismu: tragedie a komedie. 18. století a vznik měšťanského dramatu, divadlo období romantismu, realismu a naturalismu.Victor Hugo a jeho předmluva k dramatu "Cromwell". Symbolismus na divadelní scéně. 20. století, od klasického divadla k divadlu absurdnímu. Přehled nejdůležitějších básnických směrů, jejich vývoj a nejvýznamnější představitelé.

Získané způsobilosti

Získané kompetence odpovídají vymezeným cílům předmětu.

Literatura

Radimská, J.- Horažďovská, M. Anthologie la littérature française. Plzeň: Fraus, 2001. Šrámek, J. Dějiny francozské literatury v kostce. Praha: Votobia, 1997. Deshusses, P. Dix siecles de la littérature française. Paris: Bordas, 1984. Décote, G. Itinéraires littéraires. Paris: Hatier, 1992. Fryčer, J. a kol. Slovník francouzsky píšících autorů. Praha: Libri, 2002. Kopal, J. Dějiny francouzské literatury. Praha: Melantrich, 1949. Bouty, M. Dictionnaire des ouvres et des themes de la littérature française. Paris: Hachette, 1976.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiřina Matoušková, Ph.D.Mgr. Jan Zatloukal, Ph.D.Mgr. Jiřina Matoušková, Ph.D.Mgr. Jan Zatloukal, Ph.D.