Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do dialektologie francouzštiny (KRF / UDF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / UDF - Úvod do dialektologie francouzštiny, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Po obecném seznámení se s vývojem dialektologie jako vědní disciplíny, s akcentem na její rozvoj v románském, resp. francouzském prostředí, po obecném uvedení do historie disciplíny, do obecných dialektologických problematik (např. metodologie dialektologického výzkumu) a po představení základní odborné literatury (lingvistické atlasy apod.) jsou studenti seznamováni s funkční stratifikací francouzštiny ve Francii a s postavením, podobou a specifiky významných regionálních jazyků a dialektů francouzštiny. Pozornost je věnována také konkrétní slovní zásobě z oblasti regionalismů a dialektismů a jejich analýze ve vztahu ke spisovné francouzštině.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování tohoto jednosemestrálního kurzu orientován jednak v základní problematice teoretické dialektologie jako vědní disciplíny, jednak ve funkční stratifikaci francouzštiny. Absolvent předmětu má v obecné rovině základní povědomí o obecných dialektologických problematikách, v rovině konkrétní o postavení, specifikách a roli jednotlivých významných regionálních jazyků a dialektů, vyskytujících se na území současné Francie, včetně jejich fonetických, morfosyntaktických a lexikálních odlišností od spisovného jazyka.

Literatura

Chaurand, J. Introduction a la dialectologie française. Paris: Bordas, 1972. Walter, H. Le français dans tous les sens. Paris: Laffont, 1988. Cerquiglini, B. Les langues de France. Paris: PUF, 2003. Guiraud, P. Patois et dialectes français. Paris: PUF, 1968. Bernet, Ch. - Rézeau, P. Dictionnaire du français parlé. Le monde des expressions familieres. Paris: Seuil, 1989. Walter, H. Enquete phonologique et variétés régionales du français. Paris: PUF, 1982. Lodge, A. Le français. Histoire d un dialecte devenu langue. Paris: Fayard, 1993. Chesneau, A. Les mots du français: passé et présent de la langue. Grenoble: CRDP de l académie de Grenoble et Delagrave, 2000. Salmon, G-L. Les régiolectes du français. Paris: Champion, 2006. František Čermák. Jazyk a jazykověda. Praha, 2001. ISBN 80-246-0154-0.Grevisse, M. Le bon usage. Paris-Louvain-la-Neuve: Duculot, 1993. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Rubiko, 1998.

Požadavky

Podmínkou pro ukončení kurzu je aktivní a pravidelná účast, přednesení zadaného referátu a úspěšné splnění závěrečné evaluace.

Garant

doc. PhDr. Jan Holeš, Ph.D.