Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia jazyka (KRF / UJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / UJ - Úvod do studia jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka je zaměřena na objasnění základních pojmů z oblasti obecné lingvistiky s přihlédnutím k problematice románských jazyků a zvláště francouzštiny.Probíraná témata:1. Funkce jazyka, komunikační proces2. Vznik jazyka a vývoj různých plánů jazyka (gramatiky, slovní zásoby, významu).3. Rozdíly mezi psanou a mluvenou podobou jazyka a vývoj písma.4. Genetická a typologická klasifikace jazyků.5. Vybrané kapitoly z dějin lingvistiky (předvědecké období lingvistiky, srovnávací a historická gramatika 19. století). Důraz je kladen na současné tendence v moderní jazykovědě (strukturalismus, funkční lingvistika, deskriptivismus, generativní lingvistika).Jednotlivá témata jsou na seminářích doplňována prací s autentickými francouzsky psanými texty, případně cvičeními.

Získané způsobilosti

Zvládnutí látky v rozsahu specifikovaném v cílech předmětu. Schopnost číst a kriticky přijímat texty z oboru obecná lingvistika.

Literatura

Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Rubiko, 1998. Černý, J. - Holeš, J. Kdo je kdo v dějinách české lingvistiky. Praha: Libri, 2008. Saussure, F. de. Kurz obecné jazykovědy. Praha: Academia, 1996. Černý, J. Malé dějiny lingvistiky. Praha: Portál, 2005. Černý, J. - Holeš, J. Sémiotika. Praha: Portál, 2004.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Jan Holeš, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Černý, CSc.doc. PhDr. Jan Holeš, Ph.D.