Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia francouzské literatury (KRF / UL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / UL - Úvod do studia francouzské literatury, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu budou probírány následující bloky:1. Problematika periodizace dějin francouzské literatury2. Přehled a charakteristika vývoje základních literárních směrů, proudů a tendencí ve francouzské literatuře3. Současná literární kritika4. Zásady pro vypracování literárněvědné teze, práce s odbornou literaturou5. České a francouzské dějiny literatury, literárněvědné publikace, naši nejvýznamnější romanisté6. Interdisciplinární vazby. Literatura a filozofie, literatura a psychologie, literatura a historie7. Srovnávací literatura

Získané způsobilosti

1/ porozumění obecnému vývoji literárních směrů ve francouzské literatuře na pozadí společenských a kulturních změn 2/ osvojení schopnosti pracovat s literární terminologií3/ první kroky v dovednosti interpretovat text jako významovou strukturu4/ rozvinutí schopnosti odborné polemiky

Literatura

Forest, P - Conio, G. Dictionnaire fondamental du français littéraire. Paris: Bordas, 1993. Petrů, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc: Rubico, 2000. Wellek, R.- Warren, A. Teorie literatury. Olomouc: Votobia, 1996. Haman, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany: HaH, 1999. Rey, P.-L. Le Roman. Paris: Hachette, 1992. Hrabák, J. Poetika. Praha: Československý spisovatel, 1977.

Požadavky

1. pravidelná docházka a aktivní účast na seminářích2. příprava na každou hodinu, znalost analyzovaného textu U zkoušky se prověřuje obecná orientace v literární směrech napříč dějinami francouzské literatury.

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiřina Matoušková, Ph.D.doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.