Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia literatury 1 (KRF / UL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / UL1 - Úvod do studia literatury 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní literárněvědná terminologie z oblastí naratologie, poetiky a divadelní vědy. Specifičnost umělecké literatury. Literární dílo jako odraz a znak. Autor jako součást literární struktury. Prvky a výstavba uměleckého literárního díla. Jednotky tematické výstavby, autorský postoj, látka, motiv. Jednotky jazykové výstavby, styl, slovní zásoba. Tropy, afektivní pojmenování. Syntax uměleckého jazyka, stylistické figury. Próza a verš. Specifická sdělovací schopnost verše, základní metrické pojmy. Významová hodnota žánru, morfologická a obsahová hlediska, hledisko genetické a synchronické. Jednotlivé literární žánry a jejich specifika, lyrika a jiné nesyžetové žánry, velká, střední a drobná epika, drama, publicistika a literatura věcná. Přehled a charakteristika literárních směrů a proudů. Problematika periodizace dějin francouzské literatury. Současná literární kritika. České a francouzské literárněvědné publikace, naši nejvýznamnější romanisté. Zásady pro vypracování literárněvědné teze, práce s odbornou literaturou. Interdisciplinární vazby, literatura a filozofie, literatura a psychologie, literatura a historie. Srovnávací literatura.

Získané způsobilosti

Získané kompetence odpovídají vymezeným cílům předmětu.

Literatura

Forest, P - Conio, G. Dictionnaire fondamental du français littéraire. Paris: Bordas, 1993. Petrů, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc: Rubico, 2000. Wellek, R.- Warren, A. Teorie literatury. Olomouc: Votobia, 1996. Haman, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany: HaH, 1999. Rey, P.-L. Le Roman. Paris: Hachette, 1992. Hrabák, J. Poetika. Praha: Československý spisovatel, 1977.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiřina Matoušková, Ph.D.doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.