Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z fr. morfologie (KRF / VKFRM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / VKFRM - Vybrané kapitoly z fr. morfologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška a následný seminář poskytují studentům základní vědomosti o vybraných teoretických otázkách morfologie s konkrétními ukázkami i s konfrontačním hlediskem ve srovnání s češtinou. Studenti se seznamují s morfologickým systémem francouzského jazyka, soustavou jednotlivých slovních druhů, jejich tvarů i mluvnickými kategoriemi. Řešena je rovněž otázka normy. Zvláštní pozornost je věnována francouzskému substantivu a francouzskému slovesu. Přednáška je vedena ve francouzském jazyce, český jazyk pak slouží pro ilustrace příslušných komparativních hledisek, případně pro dovysvětlení teoreticky náročnější látky.

Získané způsobilosti

Student se po absolvování kurzu orientuje v problematice teoretické i praktické morfologie, se schopností konfrontace morfologických problematik s mateřským českým jazykem. Absolvent předmětu se dobře orientuje ve struktuře jednotlivých slovních druhů, zvláště pak ve struktuře francouzského substantiva a slovesa, a dokáže používat příslušná slova v souladu s jejich tvaroslovnou normou.

Literatura

Hendrich, J., Radina, O., Tláskal, J. Francouzská mluvnice. Plzeň : Fraus, 2001. ISBN 80-7238-064-8.Grevisse, M. Le bon usage. Paris: Duculot, 1986. Šabršula, J. Vědecká mluvnice francouzštiny. Praha: Academia, 1986. Chevalier, J.-C. Grammaire Larousse du français contemporain. Montrouge: Larousse, 1964. Galichet, G. Grammaire structurale du français moderne. Paris: Hatier, 1970.

Požadavky

Aktivní účast, splnění všech požadavků stanovených vyučujícím

Garant

Mgr. Zuzana Hildenbrand, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jarmila Beková, Ph.D.Mgr. Samuel Henri Bidaud, Ph.D.Mgr. Zuzana Hildenbrand, Ph.D.doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.