Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z literární kritiky (KRF / VKLK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / VKLK - Vybrané kapitoly z literární kritiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu budou probírány následující bloky:1. Kritika univerzitní, Gustave Lanson2. Bachelardovo pojetí prostoru, teorie čtyř elementů3. Teorie Henriho Bergsona a jejich aplikace na literární dílo, trvání, původ komiky4. Psychokritické přístupy Charlese Maurona5. Strukturalismus a Roland Barthes6. Pouletovo pojetí času7. Julia Kristeva

Získané způsobilosti

znalost základních literárně-kritických teorií a schopnost jejich aplikace na konkrétní textprohloubení schopnosti pracovat s literární terminologií rozvinutí schopnosti odborné polemiky

Literatura

Tadié, J.-Y.. La Critique littériare au XXe si?cle. Paris, 1987. Blanchot, M.. L´Espace littéraire. Paris, Gallimard, 1995. Bergez, D. Méthodes critiques pour l´analyse littéraire. Paris: Nathan, 1990.

Požadavky

Pravidelná docházka a aktivní účast na semináříchPříprava na každou hodinu, znalost analyzovaného textu U zkoušky se prověřuje orientace v jednotlivých literárně-kritických teoriích a schopnost jejich aplikace na konkrétní literární dílo.

Garant

prof. PhDr. Jiří Šrámek, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiřina Matoušková, Ph.D.prof. PhDr. Jiří Šrámek, CSc.