Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza literárního textu (KRI / ALT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRI / ALT - Analýza literárního textu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Analýza milostné lyriky2. Versologická řešení a volný verš3. Výkladová literatura4. Epika a rytířský román5. Od exempla k novele6. Moderní psychologická povídka7. Fantastická literatura8. Esejistika9. Poetika pastiše10. Proměny jazykové inovace11. Na hranici populárních žánrů12. Otázky makrotextu

Získané způsobilosti

Student si prohloubí schopnost analyzovat literární texty různého druhu, zejm. z kánonu italské literatury, ale i ze současné literatury. Bude schopen určit jejich příslušnost žánrovou, jazykovou, geografickou, odhadovat jejich publikum a účel, pro který je autor napsal, jejich souvislost s dalšími autorovými texty, texty ze stejného období a s literární tradicí. Bude schopen posuzovat literární stavbu textu, účinek na čtenáře, práci s rétorickými prostředky, eufonii, autorovu originalitu. Bude schopen získané poznatky aplikovat na další literární texty.

Literatura

Frye, N. Anatomie kritiky. Brno: Host, 2003. Segre, C. Avviamento all?analisi del testo letterario. Einaudi, Torino, 1992. Brioschi, F., Di Girolamo, C. Elementi di teoria letteraria. Principato, Milano, 1984. Marchese, A. L officina del racconto. Mondadori, Milano, 1983. A. Balduino. Manuale di filologia italiana. Sansoni, Firenze, 1995. CULLER, J. Krátký úvod do literární teorie. Brno: Host, 2002. Wellek, R. a Warren, A. Teorie literatury. Olomouc: Votobia, 1996. Šklovskij, V. Teorie prózy. Akropolis, Praha, 2003. Eco, U. Teorie sémiotiky. Brno 2004. Eagleton, T. Úvod do literární teorie. Praha: Triáda, 2005. Compagnon, Antoine. Démon teorie. Literatura a běžné myšlení. Brno, 2009. L. Doležel. Heterocosmica. Karolinum, Praha, 2003. Bloom, H. Kánon západní literatury. Prostor, Praha, 2000. Chatman, S. Příběh a diskurs. Host, Brno, 2008.

Požadavky

Účast na přednáškách a seminářích, četba zadaných literárních a odborných textů, příprava na zkoušku, vyhovění u zkoušky.

Garant

doc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.

Vyučující

Dr. Alessandro Marini, Ph.D.doc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.