Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština pro romanisty 1 (KRI / CRM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRI / CRM1 - Čeština pro romanisty 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kurzu bude zaměřen na vybrané problémy jednotlivých jazykových plánů. V oblasti fonologie bude věnována pozornost fonologické cizosti v češtině, především výslovnosti slov přejatých, v oblasti slovotvorby pak adaptacím přejatých substantiv a adjektiv. V oblasti morfologie bude postupně pojednáno o problematice jednotlivých slovních druhů s důrazem na vybrané problémy týkající se jazykové správnosti ? existenci dubletních tvarů a pravopisné a morfologické adaptace proprií z románských jazyků. V oblasti syntaxe pak bude věnována pozornost především problematice stavby věty jednoduché, souvětí souřadného a podřadného a druhů vět vedlejších s důrazem na větný rozbor a bezpečné zvládnutí pravidel interpunkce. Pojednáno bude i o lexikálních, morfologických a syntaktických tendencích současné češtiny.

Získané způsobilosti

? teoretická a praktická znalost morfologické a syntaktické struktury českého jazyka? schopnost vytvářet písemný i mluvený projev v souladu s pravopisnou, morfologickou a syntaktickou normou českého jazyka? schopnost konfrontace charakteru jazykových plánů češtiny a příslušného románského jazyka

Literatura

Grepl, M., Jelínek, M., Karlík, P., Krčmová, M., Nekula, M., Rusínová, Z., Šlosar, D., & Hladká, Z. (1996). Příruční mluvnice češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny. Kol. autorů. (2006). Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia. Styblík, V., Čechová, M. (2007). Stručná mluvnice česká: mluvnická a slohová cvičení. Praha: Fortuna. Havránek, B., Jedlička, A. Stručná mluvnice česká (upravené vydání podle nových Pravidel českého pravopisu z r. 1993). Praha: Fortuna. Kraus, J., & Petráčková, V. (1995). Akademický slovník cizích slov. Praha: Academia. Martincová, O., Mejstřík, V., Rangelová, A., Holubová, V., Opavská, Z., & Tichá, Z. (2004). Nová slova v češtině: slovník neologizmů. Praha: Academia. Kol. autorů. (1993). Pravidla českého pravopisu. Praha: Academia. Svobodová, J. (2003). Průvodce českou interpunkcí. Opava: Vade mecum Bohemiae. Hlavsová, J. (2001). Čeština bez chyb. 333 slov, v nichž se často chybuje. Praha: Víkend. Strahl, V. (1999). Klíč k výslovnosti cizích vlastních jmen v češtině: podle původních jazykových pramenů a prací českých lingvistů. Praha: Karolinum. Brabcová, R. (1996). Novinky z pravopisu a tvarosloví. Dobřichovice: Kava-Pech.

Požadavky

1. Pravidelná docházka, příprava na každou hodinu a aktivní účast v semináři2. Splnění všech požadavků stanovených vyučujícím3. Úspěšné absolvování zápočtového testu

Garant

Mgr. Jarmila Beková, Ph.D.