Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština pro romanisty 2 (KRI / CRM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRI / CRM2 - Čeština pro romanisty 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kurzu bude zaměřen na problematiku stylistiky s důrazem na funkční styl odborný a rétorický a styl umělecké literatury. Na základě seznámení posluchačů s teorií funkčních stylů, objektivními i subjektivními stylotvornými faktory, stylistickými aspekty výstavby textu a slohovou charakteristikou výrazových prostředků bude zaměřena pozornost na stylistický rozbor textů nejrůznějších funkčních stylů. Důraz bude kladen na schopnost aplikace teoretických poznatků ze stylistiky při tvorbě komunikátů, zejména mluveného i psaného komunikátu odborného. Dále budou účastníci kurzu seznámeni s nejčastějšími syntaktickými a stylistickými nedostatky českého překladu odborných i uměleckých textů v souvislosti se specifiky struktury románských jazyků.

Získané způsobilosti

? rozvinutí schopnosti vytvářet psaný text jednotlivých funkčních stylů? komparativní přístup k textu českému a jinojazyčnému? zlepšení kultury mluveného a psaného projevu

Literatura

Petr, F. (1929). Olejomalba a enkaustika. Praha: Peometheus. Grepl, M., Krčmová, M., Nekula, M., Rusínová, Z., Šlosar, D., Hladká, Z., Karlík, P., Nekula, M., & Rusínová, Z. (1995). Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny. Čechová, M., Krčmová, M., & Minářová, E. (2008). Současná stylistika. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny. Kol. autorů. (1993). Pravidla českého pravopisu. Praha: Academia. Pala, K., Všianský, J. (2001). Slovník českých synonym. Praha: Lidové noviny. Kol. autorů. (2006). Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia. Musilová, E. (2007). Kurz tvůrčího psaní, aneb, Jak psát hezky česky. Kralice na Hané: Computer Media. Spitzer, L., Pelán, J., & Stromšík, J. (2010). Stylistické studie z románských literatur. Praha: Triáda.

Požadavky

1. Pravidelná docházka, příprava na každou hodinu a aktivní účast v semináři2. Splnění všech požadavků stanovených vyučujícím

Garant

Mgr. Jarmila Beková, Ph.D.