Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Itálie (KRI / DI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRI / DI - Dějiny Itálie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika římské společnosti; vznik středověkých měst; mocenské boje mezi renesančními státy a vměšování evropských mocností do vnitroitalské politiky; role papežského státu; protireformace a cenzura společenského života; sjednocování Itálie a budování sjednoceného státu; období fašismu; 2. sv. válka; nejvýznamnější události 2. pol. 20. stol. (poválečný hospodářský zázrak, terorismus 70. let, akce "mani pulite" a její důsledky, rozpad tradičních politických stran v 90. letech).

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v dějinách Itálie, v pramenech a v odborné literatuře, je schopen podniknout samostatný výzkum, dokáže kriticky hodnotit prameny; pozná souvislost mezi historickým vývojem a vývojem kultury a umění.

Literatura

G. Procacci. Dějiny Itálie. Praha, 1997. AA. VV. Od události k ideji. Miscellanea II. Refugium, Olomouc 2009. Olomouc, 2009. S. Lanzo. Storia dell Italia repubblicana. Venezia, 1992. AA. VV. Storia d Italia. Torino, 1982. AA. VV. Upřímná vyprávění poutníka svému duchovnímu otci. Úvodní studie R. Čemus, Umění modlit se srdcem, 6-49. Velehrad: Refugium 2001.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

Mgr. Jan Pavlíček

Vyučující

Mgr. Jan Pavlíček, Ph.D.Mgr. Jan Pavlíček