Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Italské výtvarné umění (KRI / IVU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRI / IVU - Italské výtvarné umění, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do dějin italského umění s důrazem na představitele jednotlivých směrů. Teoretická část je doplněna promítáním diapozitivů.- Prameny a literatura k tématu- Přelom Duecenta a Trecenta, Pietro Cavallini, Giotto di Bondone ? cesta k italské renesanci- Gotizující tendence ? Siena, Pisa, atd.- První generace umělců italské renesance ? malířství- První generace umělců italské renesance ? architektura a sochařství- Umělecký mecenát rodu Medici- Řím jako umělecké centrum- Nástup Benátek- Manýrismus a vznik dvorského umění- Toskánsko a Florencie v době prvních velkovévodů rodu Medici

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v italském umění, v odborné literatuře k tématu, je schopen podniknout samostatný výzkum, dokáže kriticky hodnotit prameny; je schopen poznat umělecké souvislosti.

Literatura

Burke, P. (1996). Italská renesance. Praha. Tenenti, A. (1996). L?Italia del Quattrocento/ Economia e societ?. Roma-Bari. Garin, E. (1994). L?umanesimo italiano. Roma-Bari. Garin, E. (ed.). (2003). Renesanční člověk a jeho svět. Praha: Vyšehrad. Chastel, A. (2008). Il gesto nell?arte. Roma-Bari. Rubinstein, N. (1994). Il governo di Firenze sotto i Medici (1434 - 1494). Milano.

Požadavky

- Aktivní účast- Referát

Garant

doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Pavlíček, Ph.D.Mgr. Jan Pavlíček