Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Renesanční reálie (KRI / RERE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRI / RERE - Renesanční reálie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, literatura k tématu. Florencie Quatrocenta, formy mecenátu, mecenát rodu Medici. Renesanční architektura a její koncepty. Renesanční malířství a sochařství. Šlechta versus měšťané. Machiavelli, Guicciardini a intelektuálové. Benátky jako umělecká velmoc. Řím renesance a manýrismu. Florencie manýrismu. Ženy v renesanci. Cesty české šlechty do Itálie, Italové v Čechách a na Moravě.

Získané způsobilosti

Schopnost základní orientace v umění, společnosti a interpretaci v pramenů od konce Trecenta po poloviny Cinquecenta.

Literatura

R. Cesarini, L. De Federicis. Il materiale e l?immaginario, Vol. 4. Loescher, Torino, 1989. P. Burke. Italská renesance. Mladá fronta, Praha, 1996. C. Donati. L?Idea di nobiltá in Italia/ Secoli XIV-XVIII. Laterza, Roma-Bari , 1995. AA. VV. L?uomo del Rinascimento. Laterza, Roma-Bari , 1998. A. Chastel. Storia dell?arte italiana. Laterza, Roma-Bari , 1996.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

Mgr. Jan Pavlíček

Vyučující

Mgr. Jan Pavlíček