Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Renesanční reálie (KRI / RR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRI / RR - Renesanční reálie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Demografická a ekonomická krize konce 14. století2. Cesta italských komun k signoriím3. Dvorské struktury a života na dvoře (florentský a ferrarský model)4. Změny životního stylu5. Vývoj a diferenciace univezit6. Promítání humanistických ideálů do života aristokracie a do umění7. Dekompartimentace vědních oborů8. Postavení umělce9. Vidění člověka ve světě10. Perspektiva, matematizace, okultní vědy11. Stručné dějiny a prostředí vybraných měst12. Textová tradice a poznání řeckého světa

Získané způsobilosti

Student pozná v tomto předmětu život, materiální podmínky, mentalitu a imaginaci renesančního člověka a bud schopen vnímat tyto fenomény jako zázemí pro uměleckou tvorbu. Naučí se pracovat s prameny a dobovými texty (smlouvy, korespondence, kroniky, paměti kupců, úryvky z traktátů a beletrie).

Literatura

R. Cesarini, L. De Federicis. Il materiale e l?immaginario, Vol. 4. Loescher, Torino, 1989. AA. VV. L?uomo del Rinascimento. Laterza, Roma-Bari , 1998. P. Burke. Italská renesance. Mladá fronta, Praha, 1996. E. Garin. L?umanesimo italiano. Laterza, Roma-Bari , 1994. A. Chastel. Storia dell?arte italiana. Laterza, Roma-Bari , 1996. AA. VV. Abitare a palazzo: la casa di un signore del Rinascimento. Firenze, Polistampa, 2002. Curtius, Ernst Robert. Evropská literatura a latinský středověk. Praha: Triáda, 1998. ISBN 80-8613-807-0.Tenenti, A. Il senso della morte e l amore della vita nel Rinascimento. Torino: Einaudi, 1989. Černý, Václav. Soustavný přehled obecných dějin literatury naší vzdělanosti. 2: Podzim středověku a renesance. H &H. Jinočany, 1998. Angiolini, F. Storia degli antichi stati italiáni. Laterza, Roma, 2006.

Požadavky

Účast na přednáškách a seminářích, četba zadaných literárních a odborných textů, příprava na zkoušku, referát, vyhovění u zkoušky.

Garant

doc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Pavlíček, Ph.D.