Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středověké reálie (KRI / SR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRI / SR - Středověké reálie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Středověký venkov2. Fenomény městského života3. Charakterizace společenských vrstev4. Ekonomická a kulturně-náboženská emarginace člověka5. Postavení ženy, rodinný a sexuální život, postavení dítěte6. Vzdělávací systém a jeho stupně, postavení učitele a povaha jeho práce7. Struktura a úloha univerzit8. Vývoj výtvarného umění9. Stručné dějiny a prostředí vybraných měst10. Společenské konflikty11. Textová tradice12. Estetika středověku

Získané způsobilosti

Student pozná v tomto předmětu život, materiální podmínky, mentalitu a imaginaci středověkého člověka a bude schopen vnímat tyto fenomény jako zázemí pro uměleckou tvorbu. Naučí se pracovat s prameny a dobovými texty (smlouvy, korespondence, kroniky, paměti kupců, úryvky z traktátů a beletrie).

Literatura

R. Cesarini, L. De Federicis. Il materiale e l?immaginario, Voll. 2, 3. Loescher, Torino , 1989. Zumthor, P. La lettera e la voce: sulla letteratura medievale. Bologna, Il Mulino, 1990. Le Goff, Jacques. Středověká imaginace. Praha, 1998. ISBN 80-7203-074-4.AA. VV. Středověký člověk a jeho svět. Vyšehrad, Praha, 1999. Gentile, E. L uomo nella civilt? antica e medievale. Napoli, Loffredo, 1986. Battaglia Ricci, L. Parole e immagini nella letteratura italiana medievale. Roma, GEIe, stampa, 1994. A. Chastel. Storia dell?arte italiana. Laterza, Roma-Bari , 1996. Eco, U. Umění a krása ve středověké estetice. Argo, Praha 1998. Fuhrmann, H. Guida al Medioevo. Roma-Bari, Laterza, 1990. Milani, G. I comuni italiani. Roma, Laterza, 2009. Guglielminetti, M., Masoero, M. (ed.). La letteratura italiana medievale: storia e testi. Torino, Il Segnalibro, 1992. Cavallo, G. (ed.). Libri e lettori nel Medioevo, guida storica e critica. Bari: Laterza, 1989.

Požadavky

Účast na přednáškách a seminářích, četba zadaných literárních a odborných textů, příprava na zkoušku, referát, vyhovění u zkoušky.

Garant

doc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Pavlíček, Ph.D.doc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.