Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy it. lék. terminologie 1 (KRI / ZLT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRI / ZLT1 - Základy it. lék. terminologie 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Gramatické jevy:1. Pravidla italské výslovnosti; italská abeceda.2. Osobní zájmena; sloveso essere, stare a avere; zápor; vykání; členy a jejich použití v jednotném čísle; pádové vztahy.3. Slovesa andare a venire; členy a jejich použití v množném čísle.4. Slovesa I. až III. konjugace; vazba c??, ci sono; adjektivum bello e buono v postavení před substantivem; elize, apokopa.5. Předložky ? preposizioni articolate.6. Slovesa zvratná, základní a řadové číslovky; hodiny a další časové údaje.Konverzační témata a rozvíjení komunikativních dovedností v italštině:1. Pozdravy, základní fráze při představování, vyjádření žádosti, poděkování, omluvy.2. Zjišťování osobních údajů ? anamnéza.3. Názvy specializací lékařských i nelékařských disciplín.4. Názvy zdravotnických zařízení a specializovaných oddělení.5. Základy anatomického názvosloví.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti italské gramatiky na úrovni A1, osvojí si terminologii potřebnou k osobní prezentaci a k získání osobních dat v rámci zjišťování základní anamnézy, orientují se v základním anatomickém názvosloví a v názvech specializací lékařských i nelékařských oborů a zdravotnických zařízení a specializovaných oddělení a vyšetřovacích metod.

Literatura

Janešová, J. Italština pro samouky. Praha: Leda. Pospíšilová, V., Ferrarová, M., Ferrarová, E. (2008). Učebnice současné italštiny 1. díl. Brno: Computer Press. Mutillo, G. et al. (2009). Professione infermieristica in Italia. Firenze-Milano: Hoepli. Trocarelli, D. (1994). Dica 33 ? il linguaggio della medicina. Roma: Bonacci.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, příprava na výuku, základní orientace v české lékařské terminologii, prověření znalostí v závěrečném zápočtovém testu.

Garant

Mgr. Lenka Kováčová