Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Portugalská kultura (KRP / PK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRP / PK - Portugalská kultura, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento předmět se zabývá portugalskou kulturou ve všech jejích projevech. Nastíní vývoj výtvarného umění a architektury počínaje megalitickými stavbami, přes pozůstatky umění antického a arabského až k typickým projevům portugalského umění (estilo manuelino). Zároveň s vývojem výtvarného umění a architektury se veden výklad i o hudbě, jak lidové, tak sakrální a později klasické. Výklad je doplněn ukázkami.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice všech sfér portugalské kultury, zná význačné představitele výtvarného umění, architektury a hudby. Dokáže zařadit díla těchto autorů do evropského kontextu a do kontextu portugalské historie a literatury. Je schopen vytvořit prezentaci zvoleného tématu týkajícího se portugalské kultury a souvisle o něm hovořit.

Literatura

Rebelo, T. Condessa d Edla: a cantora de ópera quasi rainha de Portugal e de Espanha (1836-1929). Lisboa: Alétheia editores, 2011. ISBN 978-989-622-351-9.Mello Moser, F., & Pina Martins, J. V. Discurso inacabado: ensaios de cultura portuguesa. Lisboa: Fundaçao Calouste Gulbenkian, 1994. ISBN 9723106361.Saraiva, A. J. Para a história da cultura em Portugal. Lisboa: Gradiva, 1995. ISBN 9726624150.& Ferro Tavares, M. J. Sociedade e cultura portuguesas 1. Lisboa: Universidade Aberta, 1989. ISBN 9726740355.Vincent, M., Stradling, R. A., Boháč, P., Zbavitel, D., & Zbavitelová, G. Svět Španělska a Portugalska. Praha: Knižní klub, 1997. ISBN 8071765740.

Požadavky

Student vytvoří prezentaci na zvolené kulturní téma, kterou prezentuje v hodině. Je schopen samostatně a souvisle alespoň deset minut hovořit. Zdárně absolvuje závěrečný test.

Garant

Mgr. Kateřina Ritterová, Ph.D.doc. PhDr. Marie Voždová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Ritterová, Ph.D.