Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Portugalská literatura 1 (KRP / PL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRP / PL1 - Portugalská literatura 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem kurzu je starší portugalská literatura od počátků portugalského písemnictví do období renesance. Zaměřuje se na období galicijsko-portugalské lyriky, středověkou prózu a historiografii, poezii sebranou v Cancioneiro Geral, divadelní tvorbu Gila Vicenta a renesanční autory (lyrika, epika, drama, literatura zámořských objevů). Speciální pozornost je věnována básnické tvorbě Luíse de Camőes. Součástí semináře je i rozbor úryvků vybraných děl nejvýznamnějších autorů v portugalštině.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o hlavních tendencích ve vývoji portugalské literatury daného období. Měl by být schopen definovat základní pojmy provázející určitý literární kontext a propojit literární otázky s problematikou kulturně-historickou. Měl by zařadit konkrétního autora do tohoto kontextu a obecně charakterizovat jeho tvorbu, stejně jako podrobně analyzovat vybrané texty. Je veden k diskusi a samostatnému přístupu při interpretaci textů.

Literatura

Saraiva, A. J. - Lopes, Ó. Dějiny portugalské literatury. Praha: Odeon, 1972. Saraiva, A. J. - Lopes, Ó. História da literatura portuguesa. Porto: Porto Editora, 2008. Saraiva, A. J. - Lopes, Ó. Iniciaçao na literatura portuguesa. Lisabon: Publicaçoes Europa-América, 1985. Moisés, M. Literatura portuguesa através dos textos. Sao Paulo: Cultrix, 2004. Barreiros, A. J. História da Literatura Portuguesa, 2 vols. Bezerra Editora, 1998. Kol. autorů. Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska. Praha: Libri, 1999.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

Mgr. Kateřina Ritterová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Ritterová, Ph.D.Mgr. Kateřina Ritterová, Ph.D.