Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika portugalštiny (KRP / STYPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRP / STYPO - Stylistika portugalštiny, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka je zaměřena na seznámení studentů se základními pojmy a pojetími stylistické analýzy textu (stylistika lingvistická, literární, funkční, pragmastylistika atd.). Pozornost je věnována charakteristice jednotlivých funkčních stylů portugalského jazyka a problematice stylistické analýzy, aplikované na texty různých stylů a registrů. Od studentů se očekává vypracování a přednesení referátu z vybrané sekundární literatury a tvorba vlastních krátkých textů odlišných funkčních stylů.

Získané způsobilosti

Student bude obeznámen se základní terminologií a různými přístupy ke stylistické analýze textu. Měl by být schopen samostatného rozboru textů různých funkčních stylů stejně jako tvorby některých základních stylistických útvarů (obchodní korespondence, CV, recenze atd.).

Literatura

Lapa, M. R. Estilística da Língua Portuguesa. Coimbra: Universidade de Coimbra, 1984. Martins, N. S. Introduçao a Estilística. Sao Paulo: T.A. Queiroz, Editor, 1997. Vilanova, J. B. Aspectos estilísticos da língua portuguesa. Recife: Editora universitária, 1979. Monteiro, J. L. Fundamentos da estilística. Fortaleza: Secretaria de Cultura e Desporto, 1987. Cressot, M. O estilo e as suas técnicas. Lisabon: Ediçőes 70, 1980.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

PhDr. Zuzana Burianová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana Burianová, Ph.D.