Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia jazyka (KRP / UJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRP / UJ - Úvod do studia jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. Lingvistika a její disciplíny.2. Klasifikace jazyků. Dvojí artikulace lidské řeči.3. Původ jazyka a člověka. Komunikace u zvířat. Jazyk malých dětí.4. Mluvený a psaný jazyk. Teritoriální a sociální stratifikace jazyka.5. Stručný nástin vývoje lingvistiky. Srovnávací a historická gramatika 19. století.6. Strukturalismus v lingvistice. Ženevská škola. Pražská škola. Americký deskriptivismus.7. Generativní a transformační gramatika.8. Úvod o pomezních disciplinách. Matematická lingvistika.9. Psycholingvistika, neurolingvistika a sociolingvistika (hlavní teze).10. Sémantika, sémiologie, sémiotika. Filozofie jazyka.

Získané způsobilosti

Osvojení základních termínů a pojmů obecné lingvistiky, jednotlivých lingvistických oborů a teorií.

Literatura

Čermák, Fr. Jazyk a jazykověda. Praha: Karolinum, 2001. Lotko, E. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc: VUP, 1999. Čejka, M. Úvod do studia jazyka. Brno: Masarykova univerzita, 1996. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Rubiko, 1998. Šiška, Z. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Univerzita Palackého, Ped. fakulta, 2002. Hrbáček, J. Úvod do studia jazyka. Praha: Univerzita Karlova, Fil. fakulta, 1999. Erhart, A. Základy jazykovědy. Praha: SPN, 1990. Palek, B. Základy obecné jazykovědy. Praha: SPN, 1984.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a seminářích, příprava na kaţdou hodinu.U zkoušky se prověřuje orientace v základních otázkách obecné lingvistiky.

Garant

prof. PhDr. Jiří Černý, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Černý, CSc.prof. PhDr. Jiří Černý, CSc.