Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná lingvistika (KRS / 92AOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / 92AOL - Obecná lingvistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student si prohlubuje znalosti obecné lingvistiky především v následujících oblastech. Důraz je kladen na vzájemné souvislosti, na schopnost studenta uplatnit obecné poznatky při studiu konkrétního jazyka.- Jazyk a jeho funkce, jeho fungování jako znakové soustavy (tj. místo jazykovědy v rámci společenských věd, vztahy jazykovědy k jiným vědám).- Jazykové roviny a jejich fungování (jednotky distinktivní a jednotky významové). Grafetická rovina jazyka.- Jazykový znak, jeho podstata a struktura, jeho pojetí v různých jazykovědných školách. Motivovanost a arbitrárnost jazykového znaku.- Sémantika, strukturální sémantika a sémiotika.- Klasifikace jazyků a srovnávací jazykověda.- Jazykový vývoj a jazyková změna. Jeho příčiny a výsledky. Typologie jazykových změn.- Subkódy jazyka. Systémy vertikální, horizontální, areální.- Styl a stylistika.- Pomezní disciplíny (psycholingvistika, sociolingvistika, filozofie jazyka, matematická lingvistika, neurolingvistika atd.).Vítaná je vlastní publikační činnost studenta - např. zprávy v odborných časopisech o lingvistických událostech, konferencích, kongresech, recenze obecnělingvistických prací atd.

Získané způsobilosti

Zvládnutí látky v rozsahu specifikovaném v cílech předmětu.

Literatura

Čermák, F. Jazyk a jazykověda. Praha: Pražská imaginace, 1997. Černý, J. - Holeš, J. Kdo je kdo v dějinách české lingvistiky. Praha: Libri, 2008. Erhart, A. Základy jazykovědy. Praha: SPN, 1990. Šabršula, J. Základy jazykovědy pro romanisty. Praha: SPN, 1983. Kořenský, J. Člověk- řeč-poznání. Olomouc: UP, 2004. Černý, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc: Votobia, 1996. ISBN 80-85885-96-4.Gordon, Raymond G. Ethnologue. Languages of the World. 15th ed. Dallas: SIL International, 2005. Slovo a slovesnost. Praha: Ústav pro jazyk český. Crystal, D. The Cambridge Encyclopedia of the English Language. Cambridge: Cambridge University Press, 2003.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Jan Holeš, Ph.D.