Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z lingvistiky rom. jaz. (KRS / 92BVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / 92BVK - Vybrané kapitoly z lingvistiky rom. jaz., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jedná se o volitelný předmět, nabízený v rámci bloku 2b) Interdisciplinární předměty jak pro studenty DSO Románské jazyky, tak pro studenty jiných doktorských programů a oborů, což určuje i jeho pojetí s důrazem na interdisciplinární pohled a přístupnost i ne-specialistům (ne-romanistům, ne-lingvistům). Bude věnován zejména následujícím tematickým okruhům:- Současná situace románských jazyků ve světě a současná jazyková situace v zemích, kde se hovoří románskými jazyky. Jazyková politika v těchto zemích. Problematika jazykové politiky a jazykového managementu obecně.- Bilingvismus, multilingvismus a diglosie ve společnosti. Základní pojmy sociologie jazyků, jazyková prestiž, jazykové a řečové společenství. Příklady z románského světa.- Jazyky v kontaktu a důsledky jazykového kontaktu. Problematika jazykové smrti, jazyková atrofie. Jazyková ekologie. Záchrana ohrožených jazyků. Příklady z románského světa.- Pidžinové a kreolské jazyky na bázi francouzštiny, portugalštiny a španělštiny.

Získané způsobilosti

Rozšíření znalostí o probíraná témata, prohloubení znalostí obecně lingvistické terminologie.

Literatura

Zajícová, L. (2010). Český jazyk v Paraguayi: studie o jazykovém kontaktu a zániku. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Kadlec, J., & Holeš, J. (2014). Francouzština a kreolštiny v Louisianě, Karibiku a Jižní Americe. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Holeš, J., & Kadlec, J. (2006). Francouzština na americkém kontinentě. Olomouc: Univerzita Palackého. Kadlec, J. (2013). Francouzština na ostrovech v Indickém oceánu a v Tichomoří. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Kadlec, J. (2012). Francouzština v Africe. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Holeš, J., & Kadlec, J. (2005). Francouzština v Evropě. Olomouc: Univerzita Palackého. Kadlec, J. (2005). Francouzština v Kanadě. Olomouc: Univerzita Palackého. Holeš, J., & Kadlec, J. (2012). Jazyková politika frankofonních zemí. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Zajícová, L. (2009). El bilingüismo paraguayo: usos y actitudes hacia el guaraní y el castellano. Madrid: Iberoamericana. Palacios Alcaine, Azucena (ed.). (2009). El espa?ol en América: Contactos lingüísticos en Hispanoamérica. Barcelona: Ariel.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, vypracování práce dle pokynů vyučujícího.

Garant

doc. Mgr. Lenka Zajícová, Ph.D.