Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překlad. cvičení 1 (KRS / C1P2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / C1P2 - Překlad. cvičení 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Problematika překládání uměleckých textů.Aplikace teoretických poznatků na konkrétní problémy, funkční styly.Důraz je kladen na pragmalingvistické jevy a jejich překládání do českého jazyka.V hodinách jsou také analyzovány současné překlady ze španělského jazyka.Procvičuje se rovněž tvořivost studentů v českém jazyce pomocí krátkých cvičení na začátku hodiny.Závěrečný samostatný překlad v rozsahu 3-4 strany.

Získané způsobilosti

Zvládnutí látky v rozsahu specifikovaném v cílech předmětu.

Literatura

Mounin, G.:. Teoretické problémy překladu. Praha: Karolinum, 1999. Knittlová, D. Teorie překladu. Olomouc: VUP, 1995. Levý, J. Umění překladu. Praha, 1963. Knittlová, D. - Černý, J. - Mohaplová, A. Funkční styly moderní španělštiny. Olomouc, 1990. García Yebra, V. Teoría y práctica de la traducción, I, II. Madrid, 1989. Krijtová, O. Kapitoly o překládání beletrie. Praha, 1996. Kufnerová, Z. et. al. Překládání a čeština. Praha, 1994.

Požadavky

1. Pravidelná docházka a aktivní účast na seminářích.2. Příprava na kaţdou hodinu, předběţná četba doporučených odborných translatologických textů, takto získané teoretické poznatky jsou pak aplikovány v hodině během překládání konkrétních textů.3. Samostatná překladatelská práce, vytvoření několika překladů, které potom budou s vyučujícím společně analyzovány a zhodnoceny. A to včetně závěrečného překladu v rozsahu cca 3-4 strany.

Garant

Mgr. Radim Zámec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Nemrava, Ph.D.Mgr. Markéta Riebová, Ph.D.Mgr. Radim Zámec, Ph.D.