Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překlad. cvičení 2 (KRS / C2P2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / C2P2 - Překlad. cvičení 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Práce s tradičními slovníky i s internetovými nástroji.Překládání publicistických, esejistických, beletristických i odborných textů.Bezekvivalentní lexikum ? možnosti řešení problému.Překládání vlastních jmen, toponym, specifických lokálních reálií apod.Stylistické roviny a vrstvy španělštiny a češtiny, vzájemná komparace.Závěrečný samostatný překlad v rozsahu 3-4 strany.

Získané způsobilosti

Zvládnutí látky v rozsahu specifikovaném v cílech předmětu.

Literatura

Mounin, G.:. Teoretické problémy překladu. Praha: Karolinum, 1999. Knittlová, D. Teorie překladu. Olomouc: VUP, 1995. Levý, J. Umění překladu. Praha, 1963. Knittlová, D. - Černý, J. - Mohaplová, A. Funkční styly moderní španělštiny. Olomouc, 1990. García Yebra, V. Teoría y práctica de la traducción, I, II. Madrid, 1989. Krijtová, O. Kapitoly o překládání beletrie. Praha, 1996. Kufnerová, Z. et. al. Překládání a čeština. Praha, 1994.

Požadavky

1. Pravidelná docházka a aktivní účast na seminářích.2. Příprava na každou hodinu, předběžná četba doporučených odborných translatologických textů, takto získané teoretické poznatky jsou pak aplikovány v hodině během překládání konkrétních textů.3. Samostatná překladatelská práce, vytvoření několika překladů, které potom budou s vyučujícím společně analyzovány a zhodnoceny. A to včetně závěrečného překladu v rozsahu cca 3-4 strany.

Garant

Mgr. Radim Zámec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radim Zámec, Ph.D.