Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a kultura Latinské Ameriky 1 (KRS / DKLA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / DKLA1 - Dějiny a kultura Latinské Ameriky 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu budou probírána následující témata:- První obyvatelé amerického kontinentu a jejich první kultury (Olmékové, Teotihuacán, Tiahuanaco, Chavín, Nazca, Moche).- Velké předkolumbovské kultury (Mayové, Aztékové, Inkové).- Setkání-střet Starého a Nového světa ? Objevení a Dobytí (destrukce předkolumbovských kultur, nástup západní civilizace a jeho důsledky).- Kolonie ? (proces tzv. mestizaje, kulturní synkretismus, koloniální architektura, umění a literatura).- Boj za nezávislost ? (konflikt mezi kreoly a tzv. peninsulares, jejich politické, hospodářské, společenské a kulturní důsledky).- Zrod latinskoamerických zemí ? (složitý a komplikovaný vznik nových politických, hospodářských, společenských a kulturních struktur, neméně složitá konstrukce nových národních identit vznikajících státních celků).

Získané způsobilosti

- Detailní pochopení politického, sociálního, ekonomického i kulturního vývoje v Latinské Americe od předkolumbovských dob až po počátek 19. století. - Získání základní historiografické a uměleckovědné terminologie. - Rozvinutí schopnosti odborné polemiky.

Literatura

Martínez Díaz, N. ? Vázquez, G. Historia de América Latina . Madrid, 1990. Opatrný, J. Amerika v proměnách staletí. Praha, 1998. Malamud, C. Historia de América. Madrid, 2005.

Požadavky

1. Pravidelná docházka a aktivní účast na přednáškách a seminářích.2. Příprava na každou hodinu, předběžné studium doporučených textů a seznámení se s vybranými artefakty, obojí nutné pro pochopení výkladu.3. U zkoušky se prověřuje orientace v politických, sociálních, ekonomických i kulturních souvislostech daného období.

Garant

Mgr. Daniel Nemrava, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Nemrava, Ph.D.Mgr. Markéta Riebová, Ph.D.