Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a kultura Latinské Ameriky 2 (KRS / DKLA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / DKLA2 - Dějiny a kultura Latinské Ameriky 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu budou probírána následující témata:- Fenomén tzv. caudillos ? Argentina Juana Manuela de Rosase.- Porfiriát a mexická revoluce.- Latinskoamerický populismus ? případ Juana Dominga Peróna.- Socialismus po kubánsku ? Fidel Castro: jeho revoluce a jeho režim.- Dva chilské experimenty ? Eduardo Frei a křesťanská demokracie, Salvador Allende y socialismus s lidskou tváří.- Vojenské junty v zemích jižního cípu jihoamerického kontinentu v 70. a 80. letech ? analýza případu argentinské junty.- Velké problémy 20. století v Latinské Americe ? krach industrializace, problém vnějšího dluhu, přechod od autoritativních vlád k demokracii, projekty regionální a kontinentální integrace, obchod s narkotiky a narkomafie, rurální exodus a vznik megalopolí.- Latinskoamerická kultura ve 20. století ? literatura (G. Mistral, P. Neruda, J. L. Borges, O. Paz. G. García Márquez, M. Vargas Llosa ad.), malířství (F. Kahlo, D. Rivera, J. C. Orozco, D. A. Siqueiros, F. Botero), kinematografie (argentinská, mexická, kubánská, kolumbijská.

Získané způsobilosti

- Detailní pochopení politického, sociálního, ekonomického i kulturního vývoje v Latinské Americe od počátku 19. století až do současnosti. - Získání základní historiografické a uměleckovědné terminologie. - Rozvinutí schopnosti odborné polemiky.

Literatura

Opatrný, J. Amerika v proměnách staletí. Praha , 1998. Martínez Díaz, N. ? Vázquez, G. Historia de América Latina. Madrid, 1990. Malamud, C. ? Martínez Segarra, R. ? Pardo, R. Historia de América (Temas didácticos). Madrid , 1993.

Požadavky

1. Pravidelná docházka a aktivní účast na přednáškách a seminářích.2. Příprava na každou hodinu, předběžné studium doporučených textů a seznámení se s vybranými artefakty, obojí nutné pro pochopení výkladu.3. U zkoušky se prověřuje orientace v politických, sociálních, ekonomických i kulturních souvislostech daného období.

Garant

Mgr. Daniel Nemrava, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Ivo Barteček, CSc.Mgr. Daniel Nemrava, Ph.D.Mgr. Markéta Riebová, Ph.D.