Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny španělské lingvistiky (KRS / DLISP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / DLISP - Dějiny španělské lingvistiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na tato témata: Isidor Sevillský, Etymologie a přechod od antiky ke středověku; Středověká reflexe o jazyku ve Španělsku; První traktáty o španělštině; Renesanční reflexe o jazyku; Dílo Elia Antonia de Nebrija; Dílo Juana de Valdés; Otázka původu španělštiny, otázka prvního jazyka na Pyrenejském poloostrově, teorie o zkažení latiny v 16. a 17. století; Jazykovědné myšlení v 18. století; Královská španělská akademie; Španělská jazykověda v 19. století: předchůdce srovnávací jazykovědy Lorenzo Hervás y Panduro, deskriptivní gramatika Vicenta Salvá, pozdní vliv Port-Royalu; Dílo Andrése Bella a počátky jazykovědy v Latinské Americe; Ramón Menéndez Pidal a "madridská škola"; Lingvistická geografie, lingvistické atlasy a dialektologie; Strukturalismus ve Španělsku; Španělští lingvisté v exilu a zahraniční hispanisté; Současné tendence

Získané způsobilosti

Student získá poznatky o historickém vývoji španělské jazykovědy od jejích počátků až po nejnovější lingvistické teorie počátku 21. stol.

Literatura

BAHNER, Werner. La lingüística espańola del Siglo de oro. Madrid, 1966. CATALÁN, Diego. Lingüística Ibero-románica. Madrid, 1974. LOPE BLANCH, Juan M. Estudios de historia lingüística hispánica. Madrid, 1990. LÁZARO CARRETER, Fernando. Las ideas lingüísticas en Espana durante el siglo XVIII. Barcelona, 1985. CALERO VAQUERA, María Luisa. Historia de la gramática espanola (1847-1920). Madrid, 1986.

Požadavky

účast na hodinách, písemná zkouška

Garant

doc. Mgr. Lenka Zajícová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Lenka Zajícová, Ph.D.