Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět LA literatura 4 (KRS / LAL4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / LAL4 - LA literatura 4, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod k tématu fikce a politika - extraliterární pohled: vztahy obecných pojmů jako "intelektuál", "spisovatel" a "politika" v historicko-kulturním a socioekonomickém kontextu, charakteristika období 60.- 90. let 20. století v regionu: angažovanost latinskoamerického spisovatele, sociologický pohled. Rozbor eseje ?Luzbel, Europa y otras conspiraciones? od Maria Vargase Llosy2. Současná hispanoamerická literatura - literární pohled: vymezení pojmů "boom", "postboom" a "postmodernismus", hlavní narativní strategie a diskursivní mody, důraz na alegorický způsob reprezentace; román svědectví (novela testimonial), "novela negra", nový historický román, parodie, karnevalizace3. Problematika konceptu postboomu hispanoamerické prózy: základní paradigmata, polemika ve vztahu k boomu a postmodernismu; Autoři tzv. "transición" přelomu 60. a 70. let. Literární tendence dané doby budou ilustrovány na dílech autorů jako Manuel Puig, Reinaldo Arenas; základní paradigma postboomu v díle Antonia Skármety, Mempa Giardinelliho a dalších.4. Problematika konceptu postmodernismu hispanoamerické prózy: základní paradigmata, polemika ve vztahu k postboomu; angažovanost a postmoderní tendence v próze Ricarda Piglii, Diamely Eltitové; role postmoderních teorií v literárním zpracování politického tématu; metadiskursivní román.5. Reflexe argentinské politické situace v díle Manuela Puiga: podrobný rozbor díla El beso de la mujer ara?a na pozadí politické situace v Argentině 70. let; pojmy camp, kýč, masová kultura; psychoanalytická kritika.6. Kritika kubánského režimu v díle Reinalda Arenase: Dílo autora na pozadí kubánské revoluce, téma exilu, homosexuality; odraz Castrovy diktatury v dílech Viaje a la Habana, Antes que anochezca a El asalto; pojmy narativní strategie: alegorie, parodie.7. Zpracování tématu Pinochetova režimu v chilské próze: El Cartero de Neruda od Antonia Skármety; rozbor díla a aplikace teorie postboomu v kontextu politických událostí počátku 70. let v Chile.8. Zpracování období tzv. ?transición? nebo ?postdictadura? v chilské próze v chilské próze: postmoderní strategie v díle Diamely Eltit; podrobný rozbor díla Los vigilantes.9. Alegorie, cenzura, literatura v díle Ricarda Piglii: Přiblížení románové a esejistické tvorby autora; odraz politické situace v Respiración artificial, klíčovém románu hispanoamerické postmoderny; rozbor stěžejních částí románu.10. Politika a literatura v díle Roberta Bolana: vyprávěcí strategie jednoho z největších fenoménů současné hispanoamerické literatury; téma vztahu literatury a moci, literatury a násilí v dějinách; rozbor fragmentů z románů Estrella distante, Nocturno de Chile, Los detectives salvajes.

Získané způsobilosti

- Porozumění vývoji hispanoamerické literatury na pozadí společenských a kulturních změn - osvojení si schopnosti pracovat s literární terminologií - zdokonalení dovednosti interpretovat text jako významovou strukturu, aplikovat různé historické i současné metody literární analýzy na konkrétní texty - rozvinutí schopnosti odborné polemiky.

Literatura

Gilman, Claudia. Entre la pluma y el fusil. Buenos Aires, 2012. Mudrovcic, María, Eugenia. Nombres en litino. Las guerras culturales en América Latina: del happening desarrollista a la posguerra fría. Buenos Aires, 2010. Shaw, D. L. Nueva narrativa hispanoamericana. Madrid: Cátedra, 1999. Amícola, José. Camp y posvanguardia: Manifestaciones culturales de un siglo fenecido. Buenos Aires, 2000. Machover, Jacobo. La memoriam frente al poder. Escritores cubanos del exilio: Guillermo Cabrera Infante, Severo Sarduy, Reinaldo Arenas. Valencia, 2001. Kohut, Karl, Saravia, José Morales . Literatura chilena hoy. La difícil transición. Frankfurt/Main, 2002. Corbatta, Jorgelina. Manuel Puig. Mito personal, historia y ficción. Buenos Aires, 2009. Maristany, José Javier. Narraciones peligrosas. Resistencia y adhesión en las novelas del Proceso. Buenos Aires, 1999. Manzoni, Celina. Roberto Bola?o. La escritura como tauromaquia. Buenos Aires, 2002. Cymermann, C., Fell, C. Historia de la literatura hispanoamericana, desde 1940 hasta la actualidad. Buenos Aires, 2001. Oviedo, J. M. Historia de la literatura hispanoamericana IV. Madrid: Alianza Editorial, 2002.

Požadavky

1. pravidelná docházka a aktivní účast na přednáškách a seminářích2. příprava na každou hodinu, znalost analyzovaného textu U zkoušky se prověřuje orientace v literární historii daného časového výseku a v literární teorii.

Garant

Mgr. Daniel Nemrava, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Nemrava, Ph.D.