Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Španělská literatura Zlatého věku (KRS / SLZV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / SLZV - Španělská literatura Zlatého věku, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem kurzu jsou dějiny šp. literatury Zlatého věku a baroka, tzn. literatura 16. a 17. století. Kurz je zaměřen na renesanční prózu, dramatickou školu Lope de Vegy a jeho žáků, k nimž náleží hlavně Tirso de Molina, Ruiz de Alarcón a Guillén de Castro, na románové proudy v tomto období, t.j. na román rytířský, pastýřský a pikareskní, jejichž syntézou je Cervantesův Don Quijote a končí barokní poezií a dramatem, s jejich vrcholnými představiteli Góngorou, Quevedem a Calderónem. Součástí semináře jsou referáty prohlubující znalosti z přednášky a komentovaná četba úryvků děl v originále.

Získané způsobilosti

Schopnost literární klasifikace a příslušné literární analýzy v rámci cíle předmětu.

Literatura

Mohaplová, A. et al. La literatura espaňola desde los orígenes hasta el siglo XVII. Olomouc, 1994. Wardropper, B. Siglos de Oro, Barroco. In: RICO, Francisco: Historia y crítica de la literatura espaňola III. Barcelona: Ed. Crítica, 1983. Rey Hazas, A. Introducción a la novela del Siglo de Oro. Madrid, 1982. Toro Pascua, M. I. Actas del III. Congreso de la Asociación de la Literatura Medieval. Salamanca, 1994.

Požadavky

účast na hodinách, písemná zkouška

Garant

Mgr. Daniel Nemrava, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka MalinováMgr. Daniel Nemrava, Ph.D.