Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Španělská občanská válka (KRS / SOV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / SOV - Španělská občanská válka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na detailní analýzu španělského občanského konfliktu od tragického konce druhé španělské republiky až po vyústění války ve frankistickou diktaturu: Neúspěchy, nezdary a potíže španělské společnosti na konci 19. a začátku 20. století, Liberálové a církev - vyhrocení sporu o ideologický charakter španělského státu, Sklony k násilí - terorismus, anarchismus, "špinavá válka" mezi odboráři a zaměstnavateli v Barceloně v letech 1916-1923, Vizionáři - anarchisté, anarchosyndikalisté, komunisté, socialisté, Dvě vojska, jedno bojiště - vojenské operace, Mezi Scyllou a Charybdou - domácí a zahraniční politika obou válčících táborů, intervence a neintervence zahraničních mocností, Krvavá sklizeň - bilance tří let války, příčiny porážky, příčiny vítězství.

Získané způsobilosti

Zvládnutí látky v rozsahu specifikovaném v cílech předmětu.

Literatura

Vilar, Pierre. La guerra civil espaňola. Barcelona, 1987. Preston, Paul. Revolución y guerra en Espaňa, 1931-1939. Madrid, 1986. Chalupa, Jiří. Zápisky o válce občanské (Studie o vybraných aspektech Španělské občanské války 1936-1939). Praha, 2002.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast a splnění všech požadavků stanovených vyučujícím.

Garant

Mgr. Daniel Esparza, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Esparza, Ph.D.