Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika šp. 2 (KRS / STYS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / STYS2 - Stylistika šp. 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář se zaměřen na analýzu skutečných administrativních a právních textů (smlouvy, formuláře atd.) a následnou aplikaci v praxi. Velká pozornost se věnuje hlavně struktuře textu, lexikálním a gramatickým zvláštnostem administrativního stylu (odosobnění textu, terminologii atd.). Praktická aplikace probíhá na bázi překladu kupních a darovacích smluv, dohod o spolupráci, či formulářů daňového přiznání do/z španělštiny. Studenti jsou vybízeni, aby se naučili používat odborné slovníky a internetové zdroje při překladu.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti o struktuře a formě administrativních a právnických textů. Umí též samostatně přeložit právnické a jiné dokumenty z/do španělštiny a užívat internetové a lexikografické zdroje k této práci.

Literatura

López Quero, S. - López Quero, A. Comentarios lingüísticos de textos (Científicos, periodísticos, publicitarios y coloquiales). Granada: Antonio Ubago, 1995. Casado Velarde, M. Introducción a la gramática del texto espańol. Madrid: Arco Libros, 1993. Lerat, P. Las lenguas especializadas. Barcelona: Ariel, 1997. Martín, J. - Reyes Ruiz, J. S. - Escánez, J. Los lenguajes especiales. Granada: Comares, 1996. Martínez de Sousa, J. Manual de estilo de la lengua espanola. Gijón: Ediciones Trea, 2001.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast, vypracování prezentace na dané téma a absolvování písemného testu z probíraných témat.

Garant

Mgr. Radim Zámec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radim Zámec, Ph.D.Mgr. Radim Zámec, Ph.D.