Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax španělštiny 1 (KRS / SYSP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / SYSP1 - Syntax španělštiny 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka je zaměřena na základní syntaktické pojmy (syntagma, paradigma, věta, výpověď, nexus, funkce, shoda), základní syntaktické vztahy (predikace, koordinace, adordinace, determinace; souřadnost vs. podřadnost) a na problematiku struktury jednoduché věty. Kurz se soustředí na základní větné členy a jejich typy: podmět vyjádřený, nevyjádřený (morfematický a kontextuální), všeobecný, nulový; přísudek slovesný a jmenný, větné členy závisející na slovese (předmět přímý, nepřímý, předložkový, doplněk, příslovečné určení atd.) i na jménu (přívlastek shodný, neshodný atd.). Důraz je kladen na zvláštnosti stavby jednoduché věty ve španělštině ve srovnání s češtinou. V praktických cvičeních si studenti procvičí větné rozbory a seznámí se s grafickým znázorněním větné struktury jednoduché věty.

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti o struktuře španělské věty, což mu umožní správně rozumět, jakož i tvořit gramaticky správné a srozumitelné výpovědi ve španělské jazyce.

Literatura

ZAVADIL, Bohumil; ČERMÁK, Petr. Sintaxis del espanol actual. Praha, 2008. ALARCOS LLORACH, Emilio. Gramática de la lengua espanola. Madrid, 1994. GÓMEZ TORREGO, Leonardo. Gramática didáctica del espanol. Madrid, 2008. GILI Y GAYA, Samuel. Curso superior de sintaxis espanola. Barcelona, 1964. ALARCOS LLORACH, Emilio. Estudios de gramática funcional del espanol. Madrid, 1982. ALCINA FRANCH, José; BLECUA, José Manuel. Gramática espanola. Barcelona, 1982. HERNÁNDEZ ALONSO, César. Gramática funcional del espanol. Madrid, 1996. HERNÁNDEZ ALONSO, César. Sintaxis espanola. Valladolid, 1970.

Požadavky

účast na hodinách, písemná zkouška

Garant

doc. Mgr. Lenka Zajícová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Lenka Zajícová, Ph.D.