Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj španělského jazyka (KRS / VJSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / VJSP - Vývoj španělského jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V předmětu se věnuje pozornost následujícím tématům: vývoj vokálů a konsonantů (palatalizace, lenizace), vliv jodu a wau na konsonanty a vokály, vývoj slovesa, zánik lat. deklinace, vznik členu a změny v systému zájmen. Velká pozornost se věnuje středověké španělštině (fonologické a gramatické odlišnosti proti současnému jazyku) a filologickému komentáři středověkých textů.

Získané způsobilosti

Student zná základní poznatky o vývoji fonologického a gramatického systému španělštiny od latinských počátků po současnost. Tyto poznatky umí aplikovat a vysvětlit vývoj zvukové podoby libovolného španělského slova. Studenti také umí přečíst středověký text a provést jeho filologický komentář.

Literatura

Čermák, P. Fonetika a fonologie španělštiny. Praha: Karolinum, 2005. Penny R. Gramática histórica del espanol. Barcelona: Ariel, 1991. Medina López, J. Historia de la lengua espanola I, Espanol medieval. Madrid: Arco Libros, 2003. Menéndez Pidal, R. Manual gramática histórica espanola. Madrid: Espasa-Calpe, 1985. Zavadil, B. Vývoj španělského jazyka I. Praha: Karolinum, 1998. Zavadil, B. Vývoj španělského jazyka II. Praha: Karolinum, 2004. Penny, R. Variación y cambio. Madrid: Gredos, 2004.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast, vypracování prezentace na dané téma a absolvování písemného testu z probíraných témat.

Garant

Mgr. Radim Zámec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radim Zámec, Ph.D.Mgr. Radim Zámec, Ph.D.