Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Židé a Španělsko (KRS / ZASP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / ZASP - Židé a Španělsko, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Původ španělských Židů: Židovské legendy o starobylosti židovské diaspory na Pyrenejském poloostrově. Židovská diaspora v západním Středomoří.2. Židé v římské Hispanii. Epigrafické informace. Judaismus a křesťanství ve Španělsku. Koncil v Elvíře.3. Židé ve vizigótském Toledském království. Protižidovská legislativa a její příčiny. Problém konvertitů. Židovská mesiánská očekávání.4. Židé v muslimském Al-Andalusu. Židé a muslimské dobytí poloostrova. Hlavní židovské komunity muslimského Španělska. Role Židů na dvorech muslimských vládců.5. Židé ve španělských křesťanských královstvích v 11.-13. století. Židé během rekonkvisty.6. Počátky protižidovských hnutí (14. století). Od pogromu 1391 do vyhnání. Nucený exodus v r. 1492 a fenomén židovské konverze ke křesťanství.7. Inkvizice, Židé a konvertité.8. Židé v novověkém Španělsku: ?kryptožidé?, judaizantes, marranos, limpieza de sangre a španělská společnost.9. Život Židů v Sefaradu. Židé v křesťanské společnosti. Aljama - vnitřní organizace, instituce. Vnitřní konflikty: sociální a náboženské napětí.10. Sefardská kultura a umění: synagogy, manuskripty atd.11. Sefardská literatura a filozofie.12. Sefardští Židé od exodu do dneška: Středomoří, Latinská Amerika atd.

Získané způsobilosti

Zvládnutí látky v rozsahu specifikovaném v cílech předmětu.

Literatura

Johnson, P. Dějiny židovského národa. Praha, 1995. Baer, Y. Historia de los judíos en la Espaňa cristiana. Madrid, 1981. Sadek, V. a kol. Židé, dějiny a kultura. Praha, 2001. Cantera Montenegro, E. Los judíos en la Edad Media Hispana. Madrid, 1986. Suárez Fernández, L. Los judíos espaňoles en la Edad Media. Madrid, 1981. Castro, A. Espana en su historia. Judíos, moros y cristianos. Barcelona, 1983.

Požadavky

Aktivní účast, seminární práce.

Garant

doc. Mgr. Lenka Zajícová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Lenka Zajícová, Ph.D.