Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná česká sociologie (od 2014) (KSA / 92AC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / 92AC - Současná česká sociologie (od 2014), Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. setkání: Bilance vývoje české sociologie 1989-2001.Čtení: Sociologický časopis, 38 (2002), 1-2.Úkol pro všechny: prolistujte dané číslo, přečtěte si jednu z 5 statí v sekci "Pohledy na českou sociologii" a podrobněji se podívejte na sekce "Kulatý stůl" a "100 sociologických publikací 1990-2001". Připravte si k četbě kritický komentářpředevším z hlediska tématu vlastní dizertační práce.2. setkání: Sociologický časopisLiteratura ke konzultaci: Sociologický časopis z let 2003-20133. setkání: Sociální studiaLiteratura ke konzultaci: Sociální studia z let 2003-20134. setkání: Gender, rovné příležitosti, výzkum a Biograf.Literatura ke konzultaci: Gender, rovné příležitosti, výzkum a Biograf z let 2003-2013.Forma výuky:Každé setkání bude mít dvě části:1. Kritické shrnutí témat, jejich frekvence a pojetí v daném časopise prostřednictvím prezentace jednoho/jedné ze zúčastněných. V prezentaci je možné po obecném shrnutí soustředit se na vybrané téma, teoretický přístup či metodologii (např. na tematiku relevantní pro dizertační práci prezentující).2. Detailní diskuse nad obsahem daného časopisu z hlediska tématu vlastní dizertace všech zúčastněných: v čem je český příspěvek k tématu užitečný, co v české produkci naopak chybí?Základní literatura a její dostupnost:Biograf, 2003-13; dostupný v tištěné formě v univerzitní knihovně, online veřejně dostupný vždy obsah a jeden článek na www.biograf.org/ .Gender, rovné příležitosti, výzkum, 2003-13; dostupný online na www.genderonline.cz/ -- s výjimkou posledních dvou čísel všechny texty ke stažení.Sociální studia, 2003-13; plně dostupný online na socstudia.fss.muni.cz/ .Sociologický časopis, 2003-13; plně dostupný online na sreview.soc.cas.cz/ .Sociologický časopis, 38(2002), 2-3; plně dostupný online na sreview.soc.cas.cz/ .

Získané způsobilosti

Po absolvování kursu budou mít jeho účastníci a účastnice souhrnný přehled o české časopisecké sociologické produkci v posledním desetiletí se zvláštním zřetelem na problematiku a přístupy blízké vlastnímu disertačnímu tématu. Zároveň budou schopni identifikovat hlavní směry a zájem českého sociologického bádání, jakož i bílá místa české sociologie.

Požadavky

Kritická analýza buď jednoho monotematického čísla časopisu (ze seznamu doporučené literatury) nebo jednoho tématu ve všech probraných časopisech za posledních 10 let (alespoň 5 článků) z perspektivy vlastní dizertace a pro využití ve vlastním dizertačním textu v délce cca 1.500 slov.

Garant

prof. Libora Oates-Indruchová, Ph.D.doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.