Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologický proseminář 1 - KA (KSA / ANPR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ANPR1 - Antropologický proseminář 1 - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení předmětu a metod disciplíny, objasnění podmínek jejího vzniku a rozvoje.2. Terminologický slovník.3. Seznámení se základní antropologickou literaturou a periodiky.4. Možné náměty a okruhy zájmu kulturní antropologie.5. Práce s odbornými texty. Kritické čtení, analýza textu.6. Formální náležitosti odborných prací. Poznámkový aparát, bibliografické odkazy, normostrana apod.7. Referát, zpráva, recenze, studie, odborná stať, informativní článek.

Získané způsobilosti

Seznámit se s vymezením antropologie jako obecné vědy o člověku.Studenti definují předmět a metody antropologie, objasňují podmínky vzniku a rozvoje antropologických věd, používají terminologickou výbavu věd o člověku, analyzují a kriticky hodnotí odbornou literaturu, orientují se v základní antropologické literatuře a odborných periodicích, mají mluvený i písemný projev na odborné úrovni.

Literatura

KOTTAK, Conrad P. Anthropology: The Exploration of Human Diversity. 5th Ed. New York: McGraw-Hill, 1991. SOUKUP, Václav. Antropologie: teorie člověka a kultury. Praha: Portál, 2011. CORETH, Erich. Co je člověk? 2. vyd. Praha: Zvon, 1996. BUDIL, Ivo T.:. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. 4. vyd. Praha: Triton, 2003. ERIKSEN, Thomas Hylland. Sociální a kulturní antropologie: příbuzenství, národnostní příslušnost, rituál. Praha: Portál, 2008. MURPHY, Robert F. Úvod do kulturní a sociální antropologie. 2. vyd. Praha: Slon, 2004. SOUKUP, Martin. Základy kulturní antropologie. Praha: Akademie veřejné správy, 2009. Eliade, Mircea. Posvátné a profánní. Praha, 2006. ERIKSEN, Thomas Hylland. Antropologie multikulturních společností: rozumět identitě. Praha: Triton, 2007. AUGÉ, M. Antropologie současných světů. Brno: Atlantis, 1999. MAUSS, Marcel. Esej o daru, podobě a důvodech směny v archaických společnostech. Praha: SLON, 1999. ERIKSEN, Thomas Hylland. Etnicita a nacionalismus: antropologické perspektivy. Praha: SLON, 2012. GEERTZ, Clifford:. Interpretace kultur: vybrané eseje. Praha: Sociologické nakladatelství, 2000. BENEDICTOVÁ, Ruth:. Kulturní vzorce. Praha: Argo, 1999. LÉVI-STRAUSS, Claude. Myšlení přírodních národů. Praha: Dauphin, 1996. MEADOVÁ, Margaret. Pohlaví a temperament u tří primitivních společností. Praha: SLON, 2010. TURNER, Victor Witter. Průběh rituálu. Brno: Computer Press, 2004. LÉVI-STRAUSS, Claude. Rasa a dějiny. Brno: Atlantis, 1999. MALINOWSKI, Bronislaw:. Sex a represe v divošské společnosti. Praha: Sociologické nakladatelství, 2007. LÉVI-STRAUSS, Claude. Smutné tropy. Praha: Rybka, 2011. FRAZER, James George. Zlatá ratolest. Praha: Československý spisovatel, 2012. MÁCHA, Karel. 100 tezí o integrální antropologii. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (80 %), vypracování recenze na odbornou knihu z doporučené literatury (3 NS) a zpracování odborného článku (2 NS).

Garant

PhDr. Daniel Topinka, Ph.D.