Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezectnost a infámie - KA (KSA / BI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / BI - Bezectnost a infámie - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Antropologické téma ztráty cti a pohany bude rozebráno z hlediska historické antropologie s přihlédnutím ke stěžejním dílům pro obor, a sice od autorů: Petera Burkeho a Richarda Van Dülmena. Pro tuto tématiku je vybrána oblast severní Moravy, která se v raném novověku proslavila tzv. "čarodějnickými procesy" nejen ve Velkých Losinách. Studenti tak budou vtaženi skrze rámec mikrohistorie či historie regionu do problematiky nejnovějších trendů ve světové historiografii.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

Van Dülmen, Richard:. Bezectní lidé. O katech, děvkách a mlynářích. Nepočestnost a sociální izolace v raném novověku. Praha 2003. Van Dülmen, Richard:. Divadlo hrůzy. Soudní praxe a trestní rituály v raném novověku, Rybka Publishers 2001. Van Dülmen, Richard:. Historická antropologie. Vývoj, problémy, úkoly, nakladatelství Dokořán 2002. Vondruška, Vlastimil:. Katovny a mučírny, nakladatelství Svoboda 1993. Janišová Jana:. Šlechtické spory o čest na raně novověké Moravě, Prameny dějin moravských 14, Matice Moravská, Brno 2007. Burke, Peter:. Žebráci, šarlatáni, papežové. Historická antropologie raně novověké Itálie. Eseje o vnímání a komunikaci, H&H 2007.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura

Garant

Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.PhDr. Jan Štěpán, Ph.D.