Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Člověk a kultura 2 - KA (KSA / CAK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / CAK2 - Člověk a kultura 2 - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní kategorie archaické a historické lidské kultury.2. Proměny lidské kultury v čase i prostoru.3. Sociální a ideová dynamika vývoje kultury.4. Novověké a současné kulturní trendy.5. Základy demografie.6. Folklór.7. Úvod do archeologie.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o základních časově - prostorových kategorií archaické i historické lidské kultury se zdůrazněním existencionální, sociální i ideové dynamiky jejího vývoje, a to na základě etnologicky i archeologicky dokumentovaných sociokulturních dokladů.Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopendefinovat základní časoprostorové kategorie lidské kultury;popsat vybrané přístupy ke studiu dynamiky vývoje kulturních jevů;zhodnotit význam vybraných sociokulturních jevů z hlediska plurality kultur.

Literatura

Petráň J.. Dějiny hmotné kultury, Praha 1985 - 1997. Le Goff J., Schmitt J. - C. (ed.). Encyklopedie středověku. Praha , 2002. Gurevič A.J.. Kategorie středověké kultury, Praha 1978. Le Goff J.. Kultura středověké Evropy, Praha 1991.

Požadavky

Studium literatury podle zadání, pravidelná aktivní účast na výuce.

Garant

Mgr. Jakub Havlíček, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Josef BláhaMgr. Jakub Havlíček, Ph.D.