Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká společnost - S (KSA / CESP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / CESP - Česká společnost - S, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní přednáška - seznámení s obsahem kurzu a povinnostmi s ním spojenými (Fafejta 18.2.)2. Senioři v České republice: Jsou čeští senioři chudí? (Sýkorová 25.2.)3. Politický vývoj České republiky po r. 1989 (Znebejánek 4.3.)4. Proměny občanské společnosti (Znebejánek 11.3.)5. Regionální politika - kdo reprezentuje obce, města a kraje České republiky? (Ryšavý 18.3.)6. Etnicita a nacionalismus v české společnosti po roce 1989 (Topinka 25.3.)7. Postoje k Romům optikou výzkumů veřejného mínění (Topinka 1.4.)8. Náboženství v ČR ve světle kvantitativních výzkumů, náboženský konflikt a působení netradičních náboženských skupin (Lužný 8.4.)9. Genderové a feministické myšlení před a po roce 1989 (Oates-Indruchová 15.4.)10. Mužská a ženská role na příkladu otcovství a mateřství: Otcovství a mateřství coby sociální konflikt? (Fafejta 22. 4.)11. Sociální struktura české společnosti (Kubátová 29. 4.)12. Spotřební kultura v ČR před a po roce 1989 (Zahrádka 6. 5.)

Získané způsobilosti

Popsat, porovnat, vysvětlit, interpretovat, analyzovat a zhodnotit základní sociální trendy v rámci české společnosti a využít je k poznání českém společnosti.

Literatura

Hamplová, D. ?Čemu Češi věří: dimenze soudobé české religiozity?. Sociologický časopis/Czech Sociological Review 44/2008: 271-294. Masaryk, Tomáš Garrigue. Česká otázka. Snahy a tužby národního obrození, in: České myšlení, sv. 2., Praha 1969 (1895) . Anderson, Benedict. Imagined Communities, London, New York 1983. Lužný, Dušan - Navrátilová, Jolana. ?Náboženství a sekularizace v České republice?. Sociální studia, Brno : FSS MU, 2001, 6, od s. 111-125, 25 s. ISSN 1212-365X. Hamplová, D. ?Náboženství a pohlaví: Proč jsou ženy zbožnější než muži??. Sociologický časopis/Czech Sociological Review 211/47: 297-323. Lužný, Dušan - Nešpor, R. Zdeněk a kol. Náboženství v menšině. Religiozita a spiritualita v současné české společnosti. 1. vyd. Praha: Malvern, 2008. 206 s. ISBN 978-80-86702-53-7. Barša, Pavel. Politická teorie multikulturalismu. Brno 1999. Beneš, Edvard. Úvahy o Slovanstvi, Praha 1947 . další literatura. viz Požadavky.

Požadavky

Podmínky pro vypracování písemné práce ke kolokviu:1. Termín odevzdání práce je 16. dubna 2014 v případě absolventských ročníků a v případě ostatních ročníků 8. června 2014. Bude-li práce vrácena k přepracování, je nutno ji odevzdat do 22. června 2014. V pozdějším termínu již práce nelze odevzdat.2. Práce bude mít velikost nejméně 9 000 znaků, ne však více než 13 000 znaků (včetně mezer). 3. Práce bude odevzdána ve formátu docx, doc nebo rtf, NE však ve formátu pdf (nelze zjistit počet znaků). Práce bude odevzdána skrze IS STAG. V NÁZVU ODEVZDANÉHO SOUBORU MUSÍ BÝT JMÉNO VYUČUJÍCÍHO, KE KTERÉMU JE PRÁCE NAPSÁNA A JMÉNO AUTORA PRÁCE!4. Téma si student vybere ze seznamu přednášek - může jít i o dílčí problematiku z přednášky. Zvolené téma student uvede jako název práce! Nejste-li si jisti volbou tématu, konzultujte jej s vyučujícím. 5. V práci student použije alespoň dva tituly ze seznamu literatury (viz Seznam literatury v Požadavcích, v odkazu Literatura je pouze část literatury). Jiný titul může student zvolit pouze po konzultaci s vyučujícím. Pokud chce použít učebnici, může ji použít pouze jako podpůrnou literaturu - nezapočítává se tedy do počtu zvolených titulů.6. Práce bude obsahovat vlastní zhodnocení a porovnání fenoménů, které jsou ve zvolených knihách popisovány a myšlenek obsažených v těchto knihách. Práce nemá být pouhým popisem a soupisem přečtených knih, "čtenářským deníkem" v podobě výpisků z knih, ani referátem o těchto knihách. Vlastní názor musí být postaven na určité intelektuální (akademické) argumentaci, nestačí se opírat pouze o morální přesvědčení.7. Práce bude obsahovat seznam použité literatury a minimálně čtyři řádně uvozovkami označené citace z použité literatury tak, aby byly zastoupeny alespoň dva použité tituly. Citace musí být doplněny plným bibliografickým údajem, včetně čísla stránky, ze které student cituje. V případě citací ze sborníku musí student uvést jméno autora a název státě, ze které cituje, nestačí uvést jméno editora a název sborníku. Zvolené citace musí charakterizovat povahu fenoménů, které kniha popisuje. Do seznamu citací nejsou započítávány obecné definice, řečnické otázky, historické údaje, tvrzení obecně známého či popisného charakteru typu "babičky jsou starší ženy, které někdy chodí o holi a málokdy navštěvují punkové koncerty" či "roční příjem z těchto návštěv dosahoval až 400 liber, což znamená překvapivě vysoký počet 96 000 návštěv za rok" atp. 8. Při nesplnění jakéhokoli z výše uvedených bodů bude práce vrácena. Ta bude muset být doplněna nebo i celá přepracována, resp. vypracována nová na jiné téma (při volbě tématu, který nesouvisí s daným kurzem). Důvodem k vrácení práce je i nadměrný počet pravopisných chyb a překlepů.9. Bude-li práce vykazovat známky plagiarismu, bude muset být vypracována zcela jiná na nové téma za použití jiné literatury.

Garant

Mgr. Martin Fafejta, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Fafejta, Ph.D.