Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cult. and soc. of Japan through film-KA (KSA / CSJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / CSJ - Cult. and soc. of Japan through film-KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

0. Úvodní informace ke kurzu, organizace kurzu;1. Orientalismus;2. Nihondžinron - teorie o Japoncích;3. Japonský buddhismus;4. Japonský buddhismus: zen;5. Šintó a environmentalismus;6. Japonská rodina.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty s vybranými aspekty japonské kultury prostřednictvím kritického rozboru zobrazování a reflexe vybraných sociokulturních jevů ve filmových dílech japonské i nejaponské produkce.Po úspěšném absolvování kurzu studentidefinují stereotypy spojené se zobrazováním japonské kultury a společnosti ve vybraných filmových dílech;vysvětlují tyto stereotypy ve spojení s širším sociálním a kulturním kontextem;interpretují procesy vytváření stereotypních obrazů Japonska v médiích, zejména ve filmových snímcích;analyzují klíčové prvky představ o japonské kultuře ve vybraných filmech;formulují kritické stanovisko ke stereotypním obrazům Japonska v popkultuře.

Literatura

Befu, H., & Kreiner, J. (1992). Othernesses of Japan: historical and cultural influences on Japanese studies in ten countries. München: Iudicium Verlag. McDonald, K. I. (2000). From book to screen: modern Japanese literature in film. Armonk: M. E. Sharpe. Varley, Paul. (2000). Japanese Culture. University of Hawai i Press. & Hall, J. W. (1990). The Cambridge history of Japan. Cambridge: Cambridge University Press.

Požadavky

Je požadována pravidelná aktivní účast na výuce, studium literatury podle zadání, odevzdání závěrečné písemné práce. K úspěšnému ukončení kurzu je požadován výsledek alespoň 60 procent při závěrečném písemném testu.

Garant

Mgr. Jakub Havlíček, Ph.D.