Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny starověku - KA (KSA / DS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / DS - Dějiny starověku - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem přednášek je seznámit studenty s dějinami starověkého Řecka a Říma. Zvláštní pozornost je věnována politickému vývoji pevninského Řecka a Itálie. Nedílnou součástí kursu je i výklad zaměřený na postižení procesů a prvků antické společnosti, které ovlivnily další vývoj lidstva.Náplní cvičení je doplnění přednášek o problematiku dějin starověkého Egypta a o témata z oblasti antického hospodářství, sociální struktury společnosti a kultury. Jednotlivá témata cvičení jsou většinou probírána na základě rozboru ukázek z primárních písemných pramenů a odborné literatury.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

Borecký, B. a kol.:. Antická kultura. Praha, 1961. Bleicken, J.:. Athénská demokracie. Praha, 2002. Burian, J. - Oliva, P.:. Civilizace starověkého Středomoří. Praha 1984. Nováková, N. - Pecha, L. - Rahman, F.:. Dějiny Mezopotámie. Praha 1998. Pečírka, J. a kol.:. Dějiny pravěku a starověku. I.-II. Watterson, B.:. Egypťané. Praha 2005. Oliva, P.:. Kolébka demokracie. Vernant, J. - P. (ed.):. Řecký člověk a jeho svět. Praha 2005. Burian, J.:. Římské impérium. Oppenheim, A. L.:. Starověká Mezopotámie. Praha 2001. Segert, S.:. Starověké dějiny Židů. Praha 1995. Vachala, B.:. Staří Egypťané. Oliva, P.:. Svět helénismu. Oliva, P.:. Zrození evropské civilizace. Strouhal, E.:. Život starých Egypťanů.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

PhDr. Ivana Koucká