Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny sociologických teorií 19. a 20. s (KSA / DSTST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / DSTST - Dějiny sociologických teorií 19. a 20. s, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

August Comte: pozitivismus, sociální statika a dynamikaZákladní směry naturalistické sociologie: biologický evolucionismus, sociální darwinismusHerbert Spencer: sociální darwinismus, společnost jako organismus.Základní směry psychologismu v sociologii: psychologický evolucionismus, instinktivismus, psychologie národa, psychologie davu, teorie nápodoby.Karel Marx: kritika kapitalismu a odcizení člověka, kapitalistický výrobní způsobVilfredo Pareto: sociologie jako logicko ? experimentální věda, teorie rovnováhyÉmile Durkheim: sociologismus, sociální jev, společenská solidaritaSociologie forem: Georg Simmel a Fwrdinand TönniesMax Weber: rozumějící sociologie, sociální jednáníChicagská sociologická škola: zakladatelé americké sociologie (L. F. Ward, W. G. Sumner, A. W. Small, F. H. Giddings)Zrod interakcionismu (Ch. H. Cooley, W. I. Thomas, F. Znaniecki, G. H. Mead)Karl Mannheim: analýza ideologiíKritická teorie frankfurtské školyAlfred Schütz: fenomenologická sociologie a každodenní světAmerická kulturní antropologieBritská a francouzská sociální antropologieTalcott Parsons: strukturální funkcionalismusRobert K. Merton: revidovaný strukturální funkcionalismusNiklas Luhmann: funkcionalistický strukturalismusPojetí konfliktu v americké sociologii (Lewis Coser, Randall Collins)Ralf Dahrendorf: třídní konflikt, konflikt o rozdělení životních šancíPierre Bourdieu: reprodukce sociálních nerovností, model sociálního prostoruJürgen Habermas: životní svět a komunikativní jednáníAnthony Giddens: teorie strukturace, politika třetí cestyHarold Garfinkel: etnometodologieErving Goffman: dramaturgická sociologiePeter L. Berger, Thomas Luckmann: a sociální konstrukce realityHerbert Blumer: symbolický interakcionismusGeorge C. Homans: teorie směny a sociální učeníJames S. Coleman: teorie racionální volbyJean-Francois Lyotard: legitimizace věděníMichel Foucault: archeologie a genealogie

Literatura

Kubátová, H. Sociologie. Olomouc: Univerzita Palackého, 2009. ISBN 978-80-244-2315-9.

Požadavky

U státní závěrečné zkoušky student musí prokázat tyto způsobilosti:Student umí definovat různé způsoby hledání odpovědí na základní sociologické otázky. Umí vysvětlit a porovnat tyto možnosti a zhodnotit je. Umí formulovat různé odpovědi na základní sociologické otázky. Student je schopen aplikovat teoretické znalosti na konkrétní problémy moderní společnosti. Student je schopen posoudit praktická řešení problémů za pomoci teoretických znalostí.Student definuje a interpretuje základní sociologické teorie a metody. Student umí identifikovat vliv kulturní a sociální antropologie na vývoj sociologie. Student umí srovnat evropské a americké sociologické teorie. Student umí aplikovat teoretické znalosti na konkrétní sociální a kulturní problémy moderní společnosti. Student definuje a interpretuje základní sociologické teorie 20. století. Student umí posoudit vztah vzdělávacího systému a sociálních nerovností. Student umí identifkovat a vysvětlit odlišnosti evropského a amerického pojetí sociálního konfliktu. Student definuje a interpretuje vývoj fenomenologické sociologie a vývoj interakcionismu. Student je schopen porovnat moderní a postmoderní teorie společnosti. Student umí aplikovat své teoretické znalosti na konkrétní problémy moderní společnosti, např. umí zhodnotit a posoudit praxi české i evropské politiky.

Garant

PhDr. Helena Kubátová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Helena Kubátová, Ph.D.