Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika - A (KSA / EKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / EKO - Ekonomika - A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Centrální ekonomický problém: ekonomie (mikro a makro), výrobní faktory, ekonomický koloběh.2. Ekonomické chování, racionální chování, hospodářský cyklus, fáze, hospodářský růst.3. Tržní rovnováha a efektivnost: nabídka, poptávka, elasticita.4. Náklady a nabídka: utopené náklady, náklady příležitosti, ekonomické náklady a zisk, nákladová funkce, optimální objem produkce.5. Nedokonalé trhy: Monopol, přirozený monopol, oligopol, duopol.6. Volné zdroje, volné statky a veřejné statky, veřejná volba, externality - pozitivní a negativní.7. Magický čtyřúhelník: Inflace, nezaměstnanost, bilance zahraničního obchodu.8. Domácí produkt: hrubý a čistý domácí produkt, nominální a reálný domácí produkt, agregátní výdaje, úspory z HDP.9. Tvorba a trh peněz: peníze, směna, úroková míra, rovnováha peněz na trhu. Měny, měnový kurz, měnový trh.10. Fiskální a měnová politika: veřejné rozpočty, státní rozpočet, přerozdělování, daně, šedá ekonomika, rozpočtové schodky, vládní půjčky, centrální banka, cíle a nástroje měnové politiky, inflační cílování.

Získané způsobilosti

1. Student popíše základní pojmy a vztahy v ekonomii.2. Student se bude orientovat v základních mikro a makro-ekonomických pojmech jako je nabídka, poptávka, tržní rovnováha, inflace, nezaměstnanost a další.3. Získané znalosti bude student schopen uplatnit při dalším studiu ekonomických disciplín.

Literatura

KUBÁTOVÁ, Jaroslava. Náhled do ekonomie. HOBZA, Vladimír; ASSENZA, Dora; ZLÁMAL, Jaroslav. Základy ekonomie. nullwww.cnb.czwww.czsu.czMANKIW, N. Gregory. Zásady ekonomie. Praha, 1999. ISBN 80-7169-891-1.

Požadavky

V úvodu kurzu si studenti zvolí semestrální práci na aktuální ekonomické téma. Kurz je ukončen kolokviem. Pro úspěšné splnění testu je nutné získat minimálně 60 % možných bodů. Udělení kolokvia je také podmíněno aktivní participací ve výuce a odevzdáním seminární práce v termínu, který bude stanoven na první výuce. Pokud student nevyhoví v kterékoliv části požadavků na ukončení kurzu, bude mu zadána odpovídající náhradní práce. Jsou povoleny dvě absence ve výuce.Studium probíhá s využitím e-learningového prostředí Moodle. Studenti se do Moodle přihlásí podle návodu na www.kae.cz

Garant

Ing. Lucie Sára Závodná, Ph.D.