Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnologie Evropy 1 - KA (KSA / ETEV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ETEV1 - Etnologie Evropy 1 - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie, teorie a metodologie oboru2. Vymezení předmětu, cílů a hlavních otázek současné etnologie,3. Vývoj etnologie jako vědecké disciplíny: od národopisu k současné etnologii,4. Etnografie, národopis, folkloristika, folklorismus, folklor.5. Etnologie ve vztahu k sociální a kulturní antropologii6. Etnická indiference: pojem a význam,7. Současné trendy v etnologii: etnoregionalismus a globalizace.8. Etnologie Evropy: vymezení Evropy, její osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků9. Etnologie Evropy: náboženství, náboženské myšlení, magie, mýty, mytologie, folklór10. Etnologie Evropy: hospodářství, politické systémy, architektura, řemesla a umění

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen definovat etnologii jakožto odbornou disciplínu, popsat předmět a cíle disciplíny, interpretovat a kritický zhodnotit dílčí etnologické a etnografické poznatky, zejména ve vztahu ke kulturní a sociální antropologii, aplikovat získané vědomosti z tohoto kurzu při vyhotovení bakalářské práce a dalších teoretických a empirických projektů.

Literatura

AUGÉ, M. Antropologie současných světů. Brno: Atlantis, 1999. LOZOVIUK, P. Evropská etnologie ve středoevropské perspektivě. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2005. Šatava, L. Jazyk a identita etnických menšin. Praha, 2001. ISBN 80-90252-1-5.BENEDICT, R. Kulturní vzorce. Praha: 1999. Chotek, K. Lidová kultura a kroje, 1937. SOUKUP, V. Přehled antropologických teorií kultury. Praha Portál, 2000. COPANS, J. Základy antropologie a etnologie. Praha: Portál, 2001. Janotka, M., Linhart, K. Zapomenutá řemesla, 1984.

Požadavky

Vypracování seminární práce na dané téma a následná prezentace v rámci výuky.

Garant

Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.PhDr. Daniel Topinka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Čermáková, Ph.D.Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.