Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnologie Evropy 2 - KA (KSA / ETEV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ETEV2 - Etnologie Evropy 2 - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Etnologie Ruska: vymezení teritoria, osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků, náboženství, folklor, umění a řemesla, vztah k národnostním menšinám atd.2. Etnologie Ukrajiny: vymezení teritoria, osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků, náboženství, folklor, umění a řemesla, vztah k národnostním menšinám atd.3. Etnologie Polska: vymezení teritoria, osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků, náboženství, folklor, umění a řemesla, vztah k národnostním menšinám atd.4. Etnologie Chorvatska: vymezení teritoria, osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků, náboženství, folklor, umění a řemesla, vztah k národnostním menšinám atd.5. Etnologie Srbska: vymezení teritoria, osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků, náboženství, folklor, umění a řemesla, vztah k národnostním menšinám atd.6. Etnologie Makedonie: vymezení teritoria, osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků, náboženství, folklor, umění a řemesla, vztah k národnostním menšinám atd.7. Etnologie Řecka: vymezení teritoria, osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků, náboženství, folklor, umění a řemesla, vztah k národnostním menšinám atd.8. Etnologie Bulharska: vymezení teritoria, osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků, náboženství, folklor, umění a řemesla, vztah k národnostním menšinám atd.9. Etnologie Rumunska: vymezení teritoria, osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků, náboženství, folklor, umění a řemesla, vztah k národnostním menšinám atd.10. Etnologie Albánie: vymezení teritoria, osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků, náboženství, folklor, umění a řemesla, vztah k národnostním menšinám atd.11. Etnologie Bosny a Hercegoviny: vymezení teritoria, osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků, náboženství, folklor, umění a řemesla, vztah k národnostním menšinám atd.12. Etnologie Slovinska: vymezení teritoria, osídlení, antropologické typy obyvatelstva, klasifikace jazyků, náboženství, folklor, umění a řemesla, vztah k národnostním menšinám atd.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen určit historický, kulturní a náboženský základ dílčích regionů v současné Evropě, objasnit etnologická specifika kulturně, nábožensky a společensky příbuzných etnik, aplikovat tyto poznatky v relevantních společenskovědných relacích a také navrhnout výzkumný model pro příslušné empirické šetření.

Literatura

AUGÉ, M. Antropologie současných světů. Brno: Atlantis, 1999. LOZOVIUK, P. Evropská etnologie ve středoevropské perspektivě. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2005. Šatava, L. Jazyk a identita etnických menšin. Praha, 2001. ISBN 80-90252-1-5.BENEDICT, R. Kulturní vzorce. Praha: 1999. Chotek, K. Lidová kultura a kroje, 1937. SOUKUP, V. Přehled antropologických teorií kultury. Praha Portál, 2000. COPANS, J. Základy antropologie a etnologie. Praha: Portál, 2001. Janotka, M., Linhart, K. Zapomenutá řemesla, 1984.

Požadavky

Vypracování seminární práce na dané téma a následná prezentace v rámci výuky.Předmět navazuje na kurz Etnologie Evropy I.

Garant

Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Čermáková, Ph.D.