Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnomuzikologický seminář - KA (KSA / ETMU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ETMU - Etnomuzikologický seminář - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Etnomuzikologie jako jeden z přístupů ke studiu kultury, její uvedení do kontextu širšího zájmu kulturní antropologie.2.-12. Seminární setkání k hudebním projevům zvolených kulturních areálů.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni orientace a diskuze nad velkou variabilitou hudebních projevů těch kulturních areálů, které budou předmětem seminárního zájmu. Induktivně - na základě seminární práce - jim bude zprostředkována funkcionalita hudby jako integrální součásti každé kultury (sociální, náboženská funkce hudby atp.) a podobně budou upevněni i v poznání problematiky vlivu globalizace na lokální kultury: posunech od původních hudebních projevů k fúzním - synkretickým či eklektickým - alternativám (global fusion, world music).

Literatura

MYERS, Helen ed. Ethnomusicology: An Introduction. Norton, New York 1992. ETHNOMUSICOLOGY, Journal of the Society for Ethnomusicology (SEM), University of Illinois Press. JURKOVÁ, Zuzana a kol. Kapitoly o mimoevropské hudbě. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 1996. NETTL, Bruno. The study of ethnomusicology. Thirty-one issues and concepts. Urbana: University of Illinois Press, 2005. BOHLMAN, Philip V. The Study of Folk Music in the Modern World. Bloomington: Indiana University Press, 1988.

Požadavky

Aktivní účast v hodině, plnění zadaných úkolů: samostatná a týmová seminární práce, vyhledávání a zpracovávání informací z internetových databází.

Garant

Mgr. Pavel Veselský, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Čermáková, Ph.D.Mgr. Pavel Veselský, Ph.D.