Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filozofická antropologie 1 - KA (KSA / FAD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / FAD1 - Filozofická antropologie 1 - KA, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky filozofické antropologie.Přehled teorií o podstatě člověka, specifických antropologických elementech jeho výstavby, oblastech jeho bytí a chování.Nástin celostního pojetí člověka. Antické koncepce člověka, protikladné a analogické názory na člověka v antickém a křesťanském paradigmatu, středověký obraz člověka, pojetí člověka v době renesance a v soustavách 17. a 18. století.Vznik a rozvoj filozofické antropologie ve 20. století.Osobnosti filozofické antropologie. Rozbor jejich díla.Postavení člověka na počátku postmoderní epochy dějin.

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

Coreth, E., & Vik, B. Co je člověk?: základy filozofické antropologie. Praha: Zvon, 1994. ISBN 8071130982.Pecka, D. Člověk I. Řím 1970. Řím: Křesťanská akademie, 1971. GEHLEN, A. (NETOPILÍK, J.). Duch ve světě techniky. Praha, 1972. HABÁŇ, M. Filosofická antropologie. Řím, 1981. Pelcová, N. Filozofická a pedagogická antropologie. Praha: PdF UK, 2002. ISBN 80-246-0076-5.SCHELER, M. Místo člověka v kosmu. 1968; Řád lásky. 1971; O studu. 1993. HORYNA, B. Počátky filosofické antropologie. Brno, 1999. PLESSNER, H. Predmet filosofickém antropologie, In.: Človek, kto si? Bratislava, 1965.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

Mgr. Andrea Preissová krejčí, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Andrea Preissová krejčí, Ph.D.PhDr. Daniel Topinka, Ph.D.