Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gerontagogika - AVD (KSA / GERVD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / GERVD - Gerontagogika - AVD, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Gerontagogika.Proces konstituování gerontagogiky. Vymezení a předmět gerontagogiky.2. Objekt gerontagogiky.Charakteristické rysy seniorské populace, její specifické projevy a kritické body na životní dráze. Vývojové změny v průběhu stárnutí a stáří. Kompetence a produktivita ve stáří.3. Edukace jako podpora kvality života seniorů.Kvalita života seniorů. Měření kvality života seniorů.4. Výchova ke stáří a ve stáří v kontextu celoživotního učení a vzdělávání.Příprava na stáří. Národní program přípravy na stárnutí. Demografické stárnutí jako hrozba a výzva pro andragogiku.5. Základní cíle a funkce učení a vzdělávání seniorů.Obsahové zaměření edukace seniorů. Funkce preventivní. Funkce anticipační. Funkce rehabilitační. Funkce posilovací.6. Faktory determinující proces edukace seniorů.Předpoklady učení seniorů. Bariéry ve vzdělávání seniorů.7. Metody a formy edukace seniorů.Trénování paměti seniorů.8. Vzdělavatel a jeho role při edukaci seniorů.9. Edukační příležitosti pro seniory.Univerzity třetího věku. Akademie třetího věku. Univerzity volného času. Kluby seniorů.10. Poradenství pro seniory v kontextu integrální andragogiky.Preseniorské poradenství. Proseniorské poradenství. Vlastní seniorské poradenství.11. Péče o seniory v kontextu integrální andragogiky.Domácí péče. Institucionální péče. Sociální a zdravotní služby.12. Aktivizace seniorů.Animace seniorů. Gerontagogické intervence. Adaptačně- edukační programy v institucích pro seniory. "Terapie" seniorů.

Získané způsobilosti

Student/ka bude po absolvování kurzu:- znát pojetí edukace seniorů a jeho specifika v kontextu andragogiky,- si uvědomovat přesahy a implementace gerontagogiky do různých oblastí akčního pole integrální andragogiky (péče, poradenství, edukace, funkcionální působení).Student/ka po ukončení předmětu dokáže:- připravit adekvátní edukační program pro seniory s ohledem na specifika (možnosti a limity) této cílové kategorie,- realizovat adekvátní edukační program pro seniory s ohledem na specifika (možnosti a limity) této cílové kategorie a- evaluovat adekvátní edukační program pro seniory s ohledem na specifika (možnosti a limity) této cílové kategorie.Student/ka dokáže:- doporučit vhodné andragogické intervence s ohledem na konkrétního seniora a jeho možnosti a limity.

Literatura

Petřková, A. (ed.). Aktuální problémy vzdělávání seniorů. Olomouc:UP, 1999, s. 17 - 28, 31 -38 - 48, 67 - 71). Rabušic, L.( Ed.):. Česká společnost a senioři. Brno: Škola sociálních studii FF MU, 1997. Petřková, A., Čornaničová, R.:. Gerontagogika. Úvod do teorie a praxe edukace seniorů. Hrapková , N.(zost.). Prínos vzdelávania starších pre fyzické zdravie človeka. Bratislava: UK, 1998, s. 31 - 37. Stuart-Hamilton,I.:. Psychologie stárnutí. Praha: Portál, 1999. Klega, V. (red.). Senioři a univerzity 3. Věku. Olomouc: UP, 1995, s. 13 - 16. Stadelhofer,C.:. Studium seniorů v Německu a v Evropě. In: Deset let vzdělávacích aktivit pro seniory. Olomouc: UP, 1997, s. 47 - 59.

Požadavky

K udělení zápočtu je nezbytné splnit zadaný korespondenční úkol. Splnění zápočtu je nezbytnou podmínkou připuštění ke zkoušce. Zkouška probíhá formou písemného testu.

Garant

PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.