Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genderová studia - S (KSA / GEST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / GEST - Genderová studia - S, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do genderových studií a sociálně-konstruovaná povaha identity jedince2. Základní genderové teoriePohlaví a gender coby přirozené a zkonstruované. Důvody vzniku termínu gender. Kritika opozice pohlaví/gender. Garfinkel, Kessler a McKenna, Butler, West a Zimmerman. Gender coby určující část identity jedince. Diskurzivní (ne)možnost identity. Základní genderové stereotypy a dětství.3. Odchylky od genderových norem: heterosexuální normativitaSociální zneviditelňování odchylek od genderových norem. Porucha genderové identity. Problematika genderových a sexuálních práv.4. Odchylky od genderových norem: homosexualita a bisexualitaSociální konstrukce homosexuality. Veřejný prostor a homosexualita.5. Odchylky od genderových norem: transgenderTransgender a transsexualita. Konstrukce sociální reality coby dvougenderové.6. Odchylky od genderových norem: intersexualitaIntersexualita coby odchylka od pohlavních norem. Konstrukce sociální reality coby dvoupohlavní. Intergender.7. Odchylky od genderových norem - asexualitaAsexualita coby odchylka od genderově-sexuálních norem.8. Gender a sexualitaGenderované sexuální scénáře. Proměny sexuality ve vztahu k genderu.9. Gender a veřejný prostorSkleněný výtah a skleněný strop. Genderovanost pracovního trhu. Gender mainstreaming a gender budgeting.10. Gender a soukromý prostorGenderová dělba práce v rodině. Mateřské privilegium. Genderové stereotypy a porozvodová uspořádání. Otcovství.11. Gender a kriminalitaGender a vězení. Genderová podmíněnost kriminality.12. Gender a médiaGender v reklamě.

Získané způsobilosti

Být schopen definovat a vysvětlit termín gender, posoudit a zhodnotit předkládané teorie a na jejich základě dekonstruovat základní genderové opozice, popsat a charakterizovat základní genderové menšiny, identifikovat, ukázat na příkladech a analyzovat základní problémy, se kterými se tyto menšiny setkávají. Tentýž přístup aplikovat v případě postavení mužů a žen v soukromé a veřejné sféry.

Literatura

Foucault, M.:. Dějiny sexuality, 1. díl. Praha: Herrmann a synové 1999. West, C. - Zimmerman, D. H. Doing gender. Gender and Society, 1987, č. 2. Kessler, S. J. - McKenna W. Gender: An Ethnometodological Approach. Chicago: The University of Chicago Press, 1985. Connell, R. W. Masculinities. Berkeley: University of California Press, 2005. Lippa, R. A. Pohlaví: příroda a výchova. Praha: Academia, 2009. Fausto-Sterling, A. Sexing the Body. New York: Basic Books, 1999. Gagnon, J. H. - Simon, W. Sexual Conduct: The Social Sources of Human Sexuality (Social Problems and Social Issues). Rutgers - The State University of New Jersey: Aldine Transaction, 2005. Berger, P. L. - Luckmann, T. Sociální konstrukce reality. Brno: CDK, 1999. Nedbálková, K. Spoutaná Rozkoš: sociální (re)produkce genderu a sexuality v ženské věznici Praha: Sociologické nakladatelství, 2006. Butler, J. Trampoty s rodom: feminizmus a podrývanie identity. Bratislava: Aspekt, 2003. Fafejta, M. Úvod do sociologie pohlaví a sexuality. Věrovany: Nakladatelství Jan Piskiewicz 2004. 2004.

Požadavky

Kurz je zakončen ústní zkouškou na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

Mgr. Martin Fafejta, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Fafejta, Ph.D.