Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gender studies - APM (KSA / GSTU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / GSTU - Gender studies - APM, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Gender - vznik termínuPohlaví a gender coby přirozené a zkonstruované. Důvody vzniku termínu gender - snaha zpochybnit "přirozené" postavení žen ve společnosti, které jim znemožňuje plně se uplatnit ve veřejném prostoru.2. Kritika opozice pohlaví/gender.Současné genderové teorie - Butler, West - Zimmermann, Young. Kritika statičnosti původních koncepcí - gender coby proměnná a sociálně konstruovaná charakteristika.3. Genderová socializacePrimární a sekundární socializace. Odlišná socializace chlapců a dívek. Gender coby určující část identity jedince.4. Odchylky od genderových norem - problematika genderových práv ISociální zneviditelňování odchylek od genderových norem. Homosexualita a bisexualita ve veřejném prostoru.5. Odchylky od genderových norem - problematika genderových práv IISociální zneviditelňování odchylek od genderových norem. Transsexualita a intersexualita ve veřejném prostoru.6. Gender a veřejný prostor IGenderovanost pracovního trhu. Gender a sociální stratifikace. Skleněné fenomény - skleněný strop a skleněný výtah.7. Gender a veřejný prostor IIGender mainstreaming a gender budgeting - uplatňování genderové rovnosti v rámci tvorby politických rozhodnutí a v rozpočtové politice.8. Gender a soukromý prostor IGenderová dělba práce v rodině. Mateřské privilegium.9. Gender a soukromý prostor IIPéče o děti a porozvodová uspořádání.10. Gender a kriminalita IGender a vězení. Genderová podmíněnost kriminality.11. Gender a kriminalita IIProblematika domácího násilí.12. Mediální zobrazení genderuGender v reklamě. Gender v lifestylových magazínech.

Získané způsobilosti

- Student zná základní teoretické přístupy ke genderové problematice, orientuje se v problematice genderových menšin, v postavení mužů a žen v soukromé a ve veřejné sféře v (české) společnosti. - Student je seznámen se základními genderovými stereotypy.- Student dokáže pojmenovat základní genderové problémy, dokáže odlišit mezi kulturou a přirozeností danými odlišnostmi mužů a žen, dokáže rozpoznat a analyzovat základní překážky, před které jsou postaveny ženy ve veřejné sféře a muži ve sféře soukromé, je schopen identifikovat základní předsudky, kterým musí nejen na pracovním trhu čelit genderové menšiny. - Student dokáže analyzovat základní genderové stereotypy.- V rámci výkonu profese personalisty a podobných je student schopen identifikovat základní překážky, které znemožňují ženám a genderovým menšinám plně se uplatnit v prostředí konkrétní firmy a zároveň je schopen identifikovat důvody, proč dané prostředí ztěžuje plnohodnotnější angažmá mužů v soukromé sféře. - Student je schopen navrhovat řešení, které přispějí k řešení výše zmíněné problematiky.

Literatura

Gender, rovné příležitosti a výzkum - http://www.genderonline.cz/showpage.php?name=Casopis. Sokačová, L. (ed.). Kariéra - rodina - rovné příležitosti. Výzkumy postavení žen a mužů na trhu práce. Praha: Gender Studies, 2006. - http://www.feminismus.cz/download/kariera_rodina_rovne_prilezitosti.pdf. Bourdieu, P. Nadvláda mužů. Praha: Karolinum 2000. Šmídová, I. (ed.). Pečovatelské otcovství: zkušenost a genderové vztahy. Brno: IVRIS FSS MU 2008. Lippa R. A. Pohlaví: příroda a výchova. Praha: Academia, 2009. Sociologický časopis č. 4/2009 - monotematické číslo Instituce genderu a gender institucí. Sociologický časopis č.1/2009 - monotematické číslo Soukromé je veřejné: gender, péče a veřejnost. Nedbálková, K. Spoutaná Rozkoš: sociální (re)produkce genderu a sexuality v ženské věznici Praha: Sociologické nakladatelství 2006. Fafejta, M. Úvod do sociologie pohlaví a sexuality. Věrovany: Nakladatelství Jan Piskiewicz 2004. 2004. Renzetti, C. M. - Curran, D.J. Ženy, muži a společnost. Praha: Karolinum 2003. Křížková, A. Životní strategie žen a mužů v řízení (a) podnikání. Praha: Sociologický ústav AV ČR 2007. Ženy a muži v datech, dostupné na stránkách Českého statistického úřadu - www.czso.cz.

Požadavky

Předmět je zakončen kolokviem. Student formou úvahy odpoví na jednu z otázek, kterou si vybere z předem daného seznamu, následně proběhne diskuse nad prací studenta.

Garant

Mgr. Martin Fafejta, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Fafejta, Ph.D.